Video player inladen...

Vier Europese landen nemen 64 bootvluchtelingen in de Middellandse Zee op na akkoord met Malta

Volgens de regering van Malta is er een oplossing voor de impasse rond de 64 bootvluchtelingen die tien dagen geleden gered werden door het Duitse schip met de iconische naam "Alan Kurdi". Die mensen zullen nu verdeeld worden over Duitsland, Frankrijk, Portugal en Luxemburg.

Tien dagen geleden werden 64 mensen in de Middellandse Zee gered door de "Alan Kurdi", een schip van een Duitse reddingsorganisatie dat genoemd is naar het Syrische jongetje dat enkele jaren geleden dood is gevonden op een strand in Turkije.

Het ging om de zoveelste vluchtelingensaga met boten vanuit Libië. Net zoals bij de vorige schepen weigerden Italië en Malta om die mensen toe te laten. Al die tijd werd er wel onderhandeld en volgens premier Joseph Muscat van Malta is er nu een oplossing uit de bus gekomen.

De 64 migranten zullen nu via Maltese schepen naar de kleine eilandstaat in de Middellandse Zee worden gebracht. Malta weigert immers om de "Alan Kurdi" in zijn wateren toe te laten als symbolisch gebaar. De migranten zullen dan meteen doorgestuurd worden naar de vier andere EU-lidstaten die hen aanvaarden. Dat zijn -zoals gewoonlijk- Duitsland, Frankrijk, Portugal en Luxemburg.

De oplossing komt niet van harte. "Nog maar eens is de kleinste EU-lidstaat onder onnodige druk gezet om een oplossing te vinden voor een crisis waarvoor wij niet verantwoordelijk zijn", aldus premier Muscat.

In Libië zelf woedt intussen een slag rond de hoofdstad Tripoli die belegerd wordt door de Oost-Libische generaal Khalifa Haftar. Daardoor dreigt de internationaal erkende regering in Tripoli -West-Libië in feite en zelfs dat niet meer- de controle te verliezen over de kuststrook en zouden mensensmokkelaars meer de vrije hand krijgen. Een fundamentele oplossing voor het migratievraagstuk lijkt dan ook meer dan ooit veraf.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...