Betogers leggen eisen voor aan militaire junta in Soedan: "Wij willen meteen een burgerregering"

In Soedan hebben vertegenwoordigers van het volksprotest en van de oppositiepartijen hun eisen voorgelegd aan de militaire junta die de macht heeft overgenomen. Die eisen zijn duidelijk: het protest zal blijven duren tot er een burgerlijke regering is gevormd met de oppositie.

Een delegatie van een tiental vertegenwoordigers van de Alliantie voor Vrijheid en Verandering (AVV) zijn vandaag op bezoek geweest bij de leiders van de militaire raad die donderdag de macht heeft overgenomen van ex-president Omar al-Bashir. Die alliantie groepeert de vakbondskoepel SPA -de speerpunt van de protestbeweging- en de oppositiepartijen.

De belangrijkste eis is de onmiddellijke aanstelling van een burgerlijke overgangsregering met alle partijen. Die regering zou het land de volgende vier jaar moeten leiden tot er echte vrije verkiezingen gehouden worden. Ook willen de betogers een hervorming van de veiligheidsdiensten zodat die niet langer kunnen ingezet worden voor repressie.

Het valt nu af te wachten hoe de militaire raad zal reageren. Gisteren leek de nieuwe juntaleider generaal Abdel Fatah al-Burhan bereid tot verregaande concessies. Zo wil hij de 3.000 mensen die de voorbije maanden zijn opgepakt, vrijlaten, is de avondklok afgeschaft en wil hij diegenen die verantwoordelijk zijn voor de brutale repressie van het protest, laten berechten. Ook is de leider van de geheime dienst NISS, Salah Gosh, ontslagen. (Lees verder onder de foto).

De nieuwe leider al-Burhan wil de oppositie met concessies tegemoet komen. AFP or licensors

Geen uitlevering, wel berechting in Soedan

Intussen vraagt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat die Salah Gosh door Soedan zou worden uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat hof heeft ook een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de afgezette dictator Omar al-Bashir.

Die zit samen met een aantal medestanders gevangen, maar de militaire raad heeft duidelijk gemaakt dat er van uitlevering geen sprake kan zijn. Wel wil de junta Bashir en de anderen in eigen land voor de rechtbank brengen wegens schending van de mensenrechten. Dat kan, want het hof in Den Haag is enkel bevoegd als misdaden niet in eigen land kunnen bestraft worden.

Vandaag hebben overigens Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zich gemoeid met Soedan. Ze steunen voluit de militaire junta en zijn bereid om brandstof, voedsel en medicijnen ter ondersteuning naar Soedan te sturen. Die twee landen zijn betrokken bij de bloedige oorlog in Jemen tegen de sjiitische Houthi's en zetten daar ook Soedanese grondtroepen in. De Saudi's en de VAE willen zo hun invloed in Soedan behouden, maar dat zou er ook toe moeten leiden dat Khartoem die grondtroepen in Jemen blijft inzetten ondanks het feit dat de oorlog in Soedan niet populair is.