Video player inladen ...

Egyptische archeologen ontdekken 4.500 jaar oude grafkamer met goed bewaarde muurtekeningen

In de buurt van Caïro in Egypte hebben archeologen een graftombe ontdekt van ongeveer 4.500 jaar oud. De tekeningen op de muren zijn erg goed bewaard gebleven. De tombe is de laatste rustplaats van Chui, een belangrijke functionaris en edelman uit de vijfde dynastie (2465-2333 voor Christus).

De tombe is ontdekt in de necropolis Sakkara, ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat is een van de belangrijkste begraafplaatsen van het oude Egypte. In het midden ervan ligt de piramide van farao Djoser. 

Sakkara en de piramide van farao Djoser. AFP or licensors

De tombe heeft een L-vorm. Een kleine gang leidt naar een voorkamer en daarna naar een grote kamer met muurschilderingen. Die stellen edelman Chui voor die aan een tafel zit omringd door offergaven. De tombe is bijna volledig opgetrokken uit witte kalksteen. De tekeningen zijn gemaakt met een specifieke groene hars en oliën.

De tekeningen zijn erg goed bewaard. De kleuren ogen heel fris. AFP or licensors

De laatste jaren geeft Egypte veel aandacht aan archeologische vondsten. Daarmee willen ze opnieuw toeristen naar het land lokken. Het toerisme kreeg zware klappen in Egypte sinds de revolutie van 2011 en de staatsgreep en daaropvolgende protesten in 2013. De politiek instabiele situatie en de kans op aanslagen schrikten toeristen af. De laatste jaren leeft het toerisme wel weer op. 

Mohamed Mujahid (links) is het hoofd van het team dat het graf ontdekte. AFP or licensors

Bekijk hieronder beelden van de grafkamer:

Video player inladen ...