Modetentoonstelling zet vrouwelijke ontwerpers in de kijker

In het modemuseum in Hasselt loopt sinds dit weekend de tentoonstelling "Wonder women, sterke vrouwen in de mode". De expo toont enkel werken van vrouwelijke modeontwerpers. Heel wat werken van bekende namen passeren de revue, maar ook ongekende ontwerpsters staan in de kijker.

Met de tentoonstelling wil het museum de impact van vrouwen op de modewereld benadrukken. "Vooral op het einde van de 19de eeuw hadden vrouwen een creatief dominante plek in de mode", zegt Karolien De Clippel, directeur van het Modemuseum. "Het wisselt van periode tot periode, maar vrouwen hebben echt wel hun stempel gehad."

Werkkledij voor vrouwen

Op de tentoonstelling zijn werken te zien van enkele grote namen. De wereldberoemde Coco Chanel bijvoorbeeld. "Zij heeft in de periode tijdens de Eerste Wereldoorlog een heel belangrijke rol gespeeld", zegt De Clippel.  "Dat was ook een hele bijzondere periode want vrouwen gingen vanaf dan werken. Ze heeft ervoor gezorgd dat vrouwen ook comfortabele kleren konden dragen. Voorheen waren zij gehuld in korsetten, heel strakke kledij. Jersey is ze beginnen gebruiken als volwaardige stof, terwijl dat toen enkel gebruikt werd voor mannelijk ondergoed."

Marina Yee

"Wonder women" heeft ook een Limburgs kantje. "Marina Yee is ook te zien in de tentoonstelling", voegt De Clippel toe. "Zij is geboren in Limburg en heeft gestudeerd in Hasselt." Daarnaast zijn het ook heel wat onbekende modeontwerpsters, van vroeger en nu, die aandacht krijgen. "Wij willen die vrouwen een plekje geven in de canon, hun positie versterken. Er zijn heel veel figuren die heel veel betekend hebben, maar te weinig in de schijnwerpers geplaatst zijn."

De tentoonstelling loopt nog tot midden september. 

Meest gelezen