Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nu al 1.200 doden -vooral kinderen- door mazelenepidemie in Madagaskar

Wereldwijd zijn mazelen aan een heropstanding bezig, niet enkel in ontwikkelingslanden zoals Madagaskar en de Filipijnen, maar ook in Europa en Noord-Amerika. Oorzaak is een terugval in vaccinaties, al dan niet vrijwillig of omdat die te duur zouden zijn.

Sinds de uitbraak van mazelen in september vorig jaar zijn in Madagaskar, het grote eiland voor de kust van Oost-Afrika, nu al zeker 1.200 doden gevallen. Meer dan de helft daarvan zijn kinderen jonger dan 15 jaar. In totaal zouden er meer dan 117.000 gevallen van besmetting zijn vastgesteld.

Veel arme ouders in Madagaskar weten niet dat ze hun kinderen gratis kunnen laten inenten in publieke gezondheidscentra

Anders dan in onder meer de Verenigde Staten en sommige Europese landen willen de meeste ouders in Madagaskar hun kinderen laten inenten tegen de ziekte, maar doen ze dat niet omdat ze geen arts kunnen betalen of omdat die in afgelegen gebieden gewoon niet aanwezig is. Wat ze vaak niet weten, is dat vaccinaties tegen ziektes als mazelen gratis zijn in publieke gezondheidscentra. Ook zijn er gevallen waarbij artsen die mensen toch geld vragen in ruil voor inentingen.

De overheid in Madagaskar is daarom een campagne gestart om die ouders te informeren en de vaccins ook effectief aan te bieden in erg afgelegen gebieden. Sinds vorig jaar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie al drie campagnes gevoerd om de vaccinaties in Madagaskar te ondersteunen. Daarbij zouden nu al meer dan zeven miljoen kinderen tussen de zes maanden en negen jaar ingeënt zijn.

Probleem is ook dat zowat de helft van alle kinderen in het straatarme Madagaskar ondervoed en dus verzwakt zijn en op die manier minder weerstand hebben tegen ziektes. Twee derde van de inwoners leeft onder de armoedegrens. Het land leeft van de export van vanille -het is de grootste producent- voor koffie en mijnbouwproducten. (Lees verder onder de foto).

AP2007

Mazelen zijn overal in opmars

Mazelen zijn een erg besmettelijke ziekte die bijna onder de knoet was door vaccinaties. De voorbije jaren zijn de dekkingsgraden van die vaccinaties wereldwijd erg gedaald en daardoor is het aantal ziektegevallen sinds 2016 met 30 procent gestegen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

In 2017 is het aantal gevallen van mazelen wereldwijd met 50 procent toegenomen en vielen er 136.000 doden door de ziekte

Wereldgezondheidsorganisatie WHO

Sinds begin dit jaar zijn in de Filipijnen in Zuidoost-Azië al meer dan 200 mensen overleden aan een nieuwe uitbraak van de ziekte. In dat land is de vaccinatiegraad teruggevallen van 80 procent in 2008 naar 70 procent in 2017. Om veilig te zijn is een vaccinatiegraad van 90 tot 95 procent nodig. Mazelen hebben ook opnieuw de kop opgestoken in conflictgebieden zoals in Jemen of Venezuela, waar de gezondheidszorg instort.

Ook in Europa en Noord-Amerika wordt er steeds minder ingeënt en zijn er opnieuw meer gevallen van mazelen. Dat is vooral het geval in Oekraïne. In Europa komt dat door een sterke anti-vaccinatiecampagne, waar zich populistische politici bij aangesloten hebben. Dat is onder meer het geval in Polen, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Sommige religieuze groepen weigeren ook vaccinaties uit principe, andere mensen zijn bang voor complicaties nadat er eerder problemen waren met een vaccin tegen dengue.

Onlangs moesten in New York verscherpte maatregelen genomen worden tegen mazelen. Zo is in een bepaald stadsdeel inenting nu verplicht of worden elders mensen geweerd die weigeren om zich te laten vaccineren.

Ook de stad New York heeft te kampen met steeds meer gevallen van mazelen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.