Video player inladen ...

Oldtimerprotest in West-Vlaanderen: eigenaars willen één regeling voor lage-emissiezones

In West-Vlaanderen protesteren enkele honderden eigenaars van oldtimers. Ze pleiten voor één regeling voor oldtimers in lage-emissiezones. De eigenaars reden in een symbolische rouwstoet - mét zwart lintje aan de oldtimer - van Lichtervelde naar Brugge. 

In verschillende steden in ons land - denk aan Antwerpen en Brussel - is de zogenoemde lage-emissiezone al van kracht. En ook andere steden als Gent en Hasselt willen volgen. Het principe is simpel: oude (vervuilende) auto's mogen de stad niet meer binnen.

Maar enkele honderden eigenaars van oldtimers hebben in West-Vlaanderen geprotesteerd tegen de lage-emissiezone. Concreet vragen ze één regeling voor de verschillende steden. Nu is het bijvoorbeeld zo dat eigenaars Antwerpen in mogen als hun auto minstens 40 jaar oud is en als ze een dagpas kopen van 35 euro. In Brussel mogen de bestuurders dan weer gratis binnen met een auto die minstens 30 jaar oud is. 

Met de opkomst van de lage-emissiezone zouden we het jammer vinden dat de oldtimer nergens meer mag rondrijden, dat we museumstukken worden

Matthijs Moeyaert - organisator

"We willen onze bezorgdheid uiten over de toekomst van de oldtimer. Met de opkomst van de lage-emissiezones zouden we het jammer vinden dat de oldtimer nergens meer mag rondrijden, dat we museumstukken worden", zegt Matthijs Moeyaert, een van de organisatoren in West-Vlaanderen. "Eigenlijk willen we in alle lage-emissiezones een uitzondering vragen, dat we gratis binnen mogen in de steden als onze auto 30 jaar of ouder is. We komen toch maar beperkt in de stad, rijden een beperkt aantal kilometers. Met een oldtimer rijden we maximaal 2.000 à 3.000 kilometer per jaar, terwijl een gewone auto toch al snel aan 20.000 kilometer zit." 

De eigenaars van de oldtimers rijden van Lichtervelde naar Brugge, met een rouwlintje aan hun auto. Ook in andere provincies is er al een gelijkaardig protest geweest.

Bekijk de reportage over het oldtimerprotest uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen ...
Foto: Verbeke