Lehtikuva

Parkeren in centrum Amsterdam wordt vanaf vandaag flink duurder: tot 7,5 euro per uur

Wie af en toe met de auto naar Amsterdam rijdt, is gewaarschuwd. Vanaf vandaag wordt parkeren in het centrum van de Nederlandse hoofdstad een stuk duurder.

In de oude binnenstad, rond het Damrak, betalen bestuurders die hun auto een uur op straat stallen 7,50 euro. Dat was voordien "slechts" 5 euro. In de grachtengordel en de Jordaan is de parkeerder 6 euro per uur kwijt. Ook de tarieven in de gemeentelijke parkeergarages gaan omhoog, maar daarin parkeren blijft wel goedkoper dan op straat.

Het verhogen van de parkeertarieven is een van de maatregelen van het stadsbestuur om de binnenstad autoluw te maken en mensen op de fiets of op het openbaar vervoer te krijgen. Een andere maatregel is het schrappen van duizenden parkeerplaatsen op straat.

Amsterdam int jaarlijks 200 miljoen euro aan parkeergeld. Het grootste deel daarvan gaat via het mobiliteitsfonds naar de verbetering van het wegennet, maar ook naar het aanleggen van speelplekken en groen.

Meest gelezen