lublin.wyborcza.pl

Polen wil voorlopig euro niet invoeren

De Poolse regering houdt voorlopig vast aan de eigen nationale munt. De zloty biedt meer voordelen dan een toetreding tot de eurozone. 

Dat hebben minister-president Mateusz Morawiecki en partijleider Jaroslaw Kaczynski gezegd op een conferentie van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in het Oost-Poolse Lublin.

Polen kan vergeleken met de meeste andere EU-landen een duidelijk hogere economische groei voorleggen. Ook de onafhankelijkheid, die de eigen munt biedt, is belangrijk, benadrukten de twee nationaalconservatieve politiekers.

De euro is voor landen die sterk zijn
Jaroslaw Kaczynski, partijleider van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS)

De officieuze sterke man van Polen definieerde bedekt een termijn. "Pas als we een benaderend gelijk economisch niveau als Duitsland bereikt hebben." Polen heeft net als negen andere landen die in 2004 EU-lid werden zich verplicht de euro in te voeren. Een datum is in het toetredingsverdrag echter niet vastgelegd.

Meest gelezen