Enige bekende vrouwtje van zeldzame schildpaddensoort sterft in Chinese zoo

In een Chinese zoo is het enige bekende vrouwtje van de Yangtze-weekschildpadden overleden. Een dag voor haar dood was de 90-jarige schildpad nog kunstmatig geïnsemineerd in een poging om de soort te redden. Wereldwijd zijn er nu - voor zover we weten - nog maar drie schildpadden over.

De populatie Yangtze-weekschildpadden was al bijzonder klein, met slechts vier bekende overgebleven dieren. Gisteren volgde er een nieuwe klap, toen het laatste bekende vrouwtje van de soort in een zoo in China stierf. 

Een dag voor haar dood was er nog een poging ondernomen om de 90-jarige schildpad kunstmatig te insemineren, in de hoop de soort te redden. De afgelopen jaren waren er al verschillende pogingen ondernomen, maar die mislukten allemaal. Uit de onderzoeken die voor de nieuwe inseminatiepoging gebeurd waren, was niets abnormaals gebleken: het dier leek in goede gezondheid. En ook de inseminatie zelf verliep vlekkeloos. 

Lees verder onder de tweet.

Wat er precies is misgelopen, wordt nog onderzocht. Onderzoekers hebben wel weefsel van de eierstokken van de schildpad verzameld voor toekomstige studies. 

Wereldwijd zijn er nu - voor zover we weten - nog drie Yangtze-schildpadden over. Er is zeker één mannetje bij, dat in dezelfde Chinese zoo verblijft als het gestorven vrouwtje. En ook in Vietnam leven nog twee soortgenoten, hun geslacht is niet bekend.