Videospeler inladen...

Finse sociaaldemocraten boeken nipte overwinning

In Finland hebben de sociaaldemocraten volgens de voorlopige resultaten de parlementsverkiezingen van zondag nipt gewonnen. Met 100 procent van de stemmen geteld, halen de sociaaldemocraten 40 zetels (17,7 procent) en de Finnenpartij 39 (17,5 procent). De conservatieve Nationale Coalitiepartij zou op de derde plaats eindigen met 38 zitjes. Het parlement in Helsinki telt 200 zetels.

Zoals verwacht heeft de Centrumpartij van uittredend premierJuha Sipila fors moeten inleveren. Met 31 zetels is ze teruggevallen tot de vierde partij van het land. "De Centrumpartij is de grootste verliezer in deze verkiezingen", zei Sipila. "Het resultaat is een grote ontgoocheling voor ons. Ik wil de winnaars feliciteren."

De verkiezingen stonden in het teken van de sociale zekerheid in Finland. Sipila wilde daarop besparen door onder meer de pensioenen te bevriezen. De sociaaldemocraten willen het sociale vangnet in Finland net versterken. De Finnenpartij won stemmen met een programma dat sterk tegen migratie gericht was en sceptisch over de klimaatplannen van de andere partijen.  

De sociaaldemocraten kunnen nu op zoek gaan naar partners om een nieuwe regering te vormen. De kans dat de populistische Finnenpartij aan de macht komt is zo goed als onbestaande, omdat geen van de andere partijen met de partij in zee wil gaan.

Bekijk de reportage over de Finse verkiezingen uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen