De vijf boeken die het leven van HLN-hoofdredacteur Dimitri Antonissen hebben veranderd

Veertig tot vijftig boeken per maand. Zoveel boeken heeft Dimitri Antonissen tijdens zijn studentenperiode ontleend. Als hoofdredacteur van het nieuwsmerk HLN/Het Laatste Nieuws moet hij nu vooral artikels lezen, al is er ook nu nooit een periode waarin hij geen boek aan het lezen is. Van fervent loper tot vader en baas: de vijf boeken die zijn leven hebben veranderd, tonen alle aspecten van zijn leven op en naast de werkvloer.

"Aan de universiteit ontleende ik makkelijk veertig tot vijftig boeken per maand", begint Antonissen. Nu zijn studentenperiode al eventjes achter hem ligt en hij aan het hoofd staat van het nieuwsmerk HLN/Het Laatste Nieuws, heeft hij wel eens heimwee naar de tijd dat hij nog veel tijd had om met zoveel honger te lezen. Maar toch is er ook nu nooit een periode waarin hij geen boeken leest, al doet hij er naar eigen zeggen langer over. "Soms ben ik echt maanden bezig met het lezen van een boek." Maar de vakantieperiodes maken veel goed. "Dat zijn de momenten waar ik mijn hart nog eens kan ophalen en een paar romans achter elkaar kan lezen." 

1. Christopher McDougall - "Born to run"

Alleen al voor de ondertitel heeft Antonissen het boek "Born to run" gekozen: "A hidden tribe, superathletes, and the greatest race the world has never seen". Hij omschrijft het boek als een "vreemde mengeling van heel verschillende dingen". Auteur McDougall reist een indianenstam in Mexico achterna die bekendstaat voor zijn geweldige uithoudingsvermogen. Zo lopen de Tarahumara honderden kilometers over erg onherbergzaam terrein. Het boek volgt hen ten slotte tijdens een wedstrijd met enkele van Amerika's beste ultralopers. 

McDougall startte met schrijven vanuit de vaststelling dat hij heel vaak met loopblessures kampte. Zijn boek is dan ook voor een deel een aanval op de klassieke loopschoenfabrikanten. "De Tarahumara lopen op niet meer dan een paar sandalen", legt Antonissen uit. "Na het succes van het boek kwamen veel loopmerken met heel minimalistische loopschoenen." Ook het succes van chiazaad schrijft Antonissen toe aan het boek. "Bij de indianenstam doen ze dat in hun drankjes. Het zou ervoor moeten zorgen dat je langer vocht in je lichaam kan houden." 

Maar wat Antonissen vooral bijblijft, is hoe het boek hardlopen omschrijft als iets dat veel meer is dan sport. "Als je met verschillende mensen samen loopt, voel je dat dat iets is dat we als mensensoort al héél lang doen. Het is een van de weinige dingen waar we écht goed in zijn. We kunnen niet zo snel lopen als veel andere dieren. Maar samen houden we het wel verschrikkelijk lang uit. We kunnen zowat elk dier achterna blijven lopen tot het uitgeput neervalt. Toegegeven: als moderne mens moet je daar een beetje op trainen (lacht)."

"Born to run" omschrijft hardlopen als iets dat veel meer is dan sport

Daarnaast maakte McDougall duidelijk dat lopen naast een sport ook rock-'n-roll is, meent Antonissen. Zo schetst McDougall volgens Antonissen "de heerlijk geschifte persoonlijkheden van de ultralopers". "Het zijn mensen die heel straffe atletische prestaties neerzetten, maar die er tegelijkertijd hun hand niet voor omdraaien om de avond voor een lange run nog in de Mexicaanse bieren te duiken en een stevige hamburger soldaat te maken."

2. Alain de Botton - "Essays in love"

"Essays in love" is het eerste boek van De Botton en Antonissen las het als jonge twintiger, net nadat zijn eerste grote relatie op de klippen was gelopen. "Een roman als zelfhulpboek", zo omschrijft hij het. "Om kop en staart te krijgen aan wat er nu eigenlijk gebeurd was." De Botton schetst in het boek het hele parcours van een relatie. "Van de eerste vonk, over de eerste nacht, tot de verveling en het uit elkaar gaan. En dat wisselt hij af met veel filosofische bespiegelingen over de liefde." Later heeft Antonissen het boek nog eens opnieuw gelezen. "En ook dan blijft het boek overeind staan."

Ik heb dit boek gelezen als jonge twintiger, net nadat mijn eerste grote relatie op de klippen was gelopen

3. Ovidius - "Metamorphosen"

Ook achter zijn keuze voor "Metamorphosen" gaat een liefdesargument schuil. "Mijn ex-lief studeerde klassieke talen en heeft me dat boek bijgebracht. Voor wie dit nooit gelezen heeft, klinkt dit als héél zware literatuur. Latijn, mythologie, 2.000 jaar oud. Maar de taal is zó geweldig. En de verhalen zijn zo fascinerend dat je dit nooit beu kan worden. Ik ken zelf geen Latijn. Maar de vertaling van D'Haene-Scheltema is prachtig. Wie onlangs "Mythos" van Stephen Fry heeft gelezen, moét dit ook ter hand nemen, want dit is "the real thing"."

Dit klinkt als héél zware literatuur maar de taal is zo geweldig en de verhalen kan je nooit beu worden

Het inspireerde Antonissen ook om zelf de pen in de hand te nemen. "Eén van de eerste dingen die ik ooit gepubliceerd heb - in enkele literaire tijdschriften - waren enkele kortverhalen die ik had geschreven op basis van de mythen uit "Metamorfosen". Het zijn verhalen die je kan blijven vertellen en hervertellen."

4. J.K. Rowling - Harry Potter

Antonissen heeft de eerste twee boeken uit de magische Harry Potter-reeks aan zijn dochter voorgelezen. Ook voor hem waren ze toen helemaal nieuw. Op dat moment had hij nooit kunnen inschatten dat die verhalen zoveel jaren later nog zo'n invloed zouden hebben op zijn leven en dan vooral op zijn vakanties. Zo heeft hij intussen met zijn familie heel Londen doorkruist om alle filmlocaties te bekijken en zijn ze in de herfstvakantie nog naar de Harry Potter Studio's geweest.

Ik had destijds nooit kunnen voorspellen dat "Harry Potter"-boeken zo'n invloed zouden hebben op mijn leven en reizen

5. Kim Scott - "Be a kickass boss, without losing your humanity"

Antonissen staat aan het hoofd van het nieuwsmerk HLN/Het Laatste Nieuws. "Toen ik ooit begon te schrijven en de journalistiek indook, had ik nooit gedacht dat ik vandaag ook "baas" zou zijn en - samen met mijn collega - een tweehonderdtal mensen zou aansturen. Het kan soms fantastisch zijn: er is niets leuker dan iemand op de juiste plek te brengen, kansen te geven en die dan nog véél straffer te zien worden dan je ooit gedacht had. Maar er zijn ook veel zaken die ik nog elke dag met veel vallen en opstaan leer. Het is niet makkelijk om trouw te blijven aan jezelf, leiding te geven aan tweehonderd mensen, een economisch succes te maken van je nieuwsmerk en ondertussen ook nog een dagelijkse nieuwsstroom te managen."

Het is niet makkelijk om trouw te blijven aan jezelf, leiding te geven aan 200 mensen, een economisch succes te maken van je nieuwsmerk én tegelijk de dagelijkse nieuwsstroom te managen

Het boek van Kim Scott haalt dan ook zijn lijstje van vijf boeken die zijn leven hebben veranderd. "Kim Scott werkte lang voor Google, en coacht sindsdien verschillende Amerikaanse CEO's. Haar visie: zorg dat je écht geeft om de mensen die voor je werken. Dat betekent niet dat je elke dag "chit chat" (smalltalk nvdr.) moet hebben, maar wel dat je authentiek geïnteresseerd bent in wie ze zijn. En tegelijkertijd: wees héél direct en snel met je feedback."

"Ik denk dat iedereen die leiding geeft, herkent hoe vaak je in die beide dingen tekortschiet. Maar het boek is in elk geval een manier om je daar nog eens heel erg bewust van te worden." Antonissen sluit het gesprek dan ook af met de belofte aan zijn team om het boek "heel snel nog eens te herlezen". 

Aan mijn team beloof ik dat ik dit boek heel snel nog eens zal herlezen

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega's en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.