Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vijf jaar na ontvoering in Nigeria: nog altijd 112 "Chibok-meisjes" vermist

Precies vijf jaar geleden werden in het noorden van Nigeria 276 schoolmeisjes ontvoerd door de moslimterreurgroep Boko Haram. Velen zijn ontsnapt of vrijgelaten, maar van 112 meisjes is er nog altijd geen spoor. De ouders worden wanhopig.

In april 2014 vielen bendes van Boko Haram een middelbare school binnen in het stadje Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Ze dwongen 276 meisjes tussen 12 en 17 jaar om in vrachtwagens te stappen. Tijdens de rit konden 57 van die meisjes van de trucks springen en ontkomen.

De anderen doken daarna op in propagandavideo's van de bende. De kinderen werden gedwongen om hoofddoeken te dragen en werden gedwongen uitgehuwelijkt of als seksslavinnen gebruikt door leden van de terreurgroep.

In de loop der jaren zijn een groot aantal van die meisjes of kunnen ontkomen, of bevrijd door het leger of vrijgelaten door akkoorden met Boko Haram. De wereldwijde campagne "Bring back our girls" vond erg veel weerklank en onder meer de voormalige "first lady" van de Verenigde Staten, Michelle Obama, sloot zich bij die campagne aan.

Vijf jaar later zijn er echter nog altijd 112 van die meisjes vermist. Mogelijk hebben die intussen kinderen en willen ze die niet achterlaten. Een aantal ouders zijn intussen overleden, anderen klagen dat de Nigeriaanse regering alle interesse in de kwestie verloren heeft en er weinig aan doet. Boko Haram is intussen verdeeld geraakt, maar voert nog altijd strijd tegen de Nigeriaanse overheid. Overigens worden nog altijd veel andere mensen door de terreurgroep ontvoerd zonder dat daar veel aandacht wordt aan besteed.

Meest gelezen