Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Rel rond 9/11-uitspraak van Amerikaans Congreslid leidt tot doodsbedreigingen

Democratisch Congreslid Ilhan Omar, een van de twee moslimvrouwen in het Amerikaanse congres, zegt dat ze sinds vrijdag verschillende doodsbedreigingen heeft gekregen. President Trump tweette een klein fragment uit een toespraak van Omar en insinueerde dat ze de aanslagen van 11 september 2001 minimaliseerde.  Omar zegt dat ze beperkt en fout is geciteerd. 

Ilhan Omar vluchtte met haar familie uit Somalië naar de Verenigde Staten toen ze acht jaar was. Ze is een van de twee enige moslimvrouwen in het Congres. Tijdens een toespraak vorige maand voor CAIR, de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties, zei ze dat de rechten van moslims in de VS steeds meer zijn aangetast na de aanslagen van 11 september. Ze zei ook - verkeerdelijk - dat de Raad werd opgericht naar aanleiding van de aanslagen. 

President Trump citeerde in een tweet de zin "some people did something" en plaatste er een video naast van de aanslag op het World Trade Center. Hij insinueerde dat Omar met die zin de aanslagen minimaliseerde. De tweet maakte veel reacties los. de Democratische voorzitter van het Congres, Nancy Pelosi, eiste dat de gepinde tweet zou worden weggehaald, en dat Omar en haar gezin zouden worden beschermd.  De tweet met de video bleef staan. Gisteravond verspreidde Ilhan Omar een mededeling dat ze sinds de tweet van Trump steeds meer doodsbedreigingen kreeg. Sommige commentaren verwezen expliciet naar de tweet. 

Gewelddadige retoriek en haatboodschappen hebben geen plaats in onze maatschappij, zeker niet van onze Opperbevelhebber. We zijn allemaal Amerikanen. Dit brengt mensenlevens in gevaar. Het moet stoppen. 

Ilhan Omar, congreslid Minnesota

Trumps woordvoerder Sarah Sanders zegt dat de president niemand kwaad toewenst. Maar "hij moest het congreslid een halt toeroepen omdat ze al vaker antisemitische uitspraken deed."

Vandaag brengt president Trump een bezoek aan Minnesota, de thuisbasis van Ilhan Omar.  

Meest gelezen