Gemeente Anderlecht neemt extra maatregelen voor volgende match: "Hoop dat incidenten tot het verleden behoren" 

De gemeente Anderlecht neemt extra maatregelen voor de match tussen Anderlecht en AA Gent volgend weekend nadat de match tegen Standard vorige vrijdag uit de hand liep. "Ik hoop dat de incidenten die we gekend hebben tegen Standard en Antwerp tot het verleden behoren", zegt burgemeester Eric Tomas aan VRT NWS.

Vrijdag was de match tussen Standard en Anderlecht nog voor de rust afgelopen. De reden? Boze Anderlechtsupporters onderbraken de match met vuurpijlen en rookbommen. 

Afgelopen weekend liet de burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas (PS), al verstaan dat hij extra maatregelen wilde voor de match tussen Anderlecht en AA Gent volgend weekend. Het bestuur heeft vanmorgen samengezeten met de politie, de beveiligingsfirma die de ingangen van het stadion bewaakt, het Rode Kruis, de brandweer en de voetbalclub. En er zullen extra veiligheidsmaatregelen komen. 

Extra veiligheidsmaatregelen

Zo zullen er extra politieagenten ingezet worden. Hoeveel wil de gemeente om veiligheidsredenen niet meedelen. Ook zal er extra ondersteuning voor de stewards, die instaan voor de fouilleringen van de supporters, komen. De politie zal hen bijstaan, zodat er grondiger gefouilleerd kan worden. Er komen ook extra middelen voor het identificatieteam van de politie om de amokmakers te identificeren om zo rellen te voorkomen. "Het gaat om politiemensen en mensen van de voetbalclub die de supporters kennen. Zij zullen proberen die mensen te identificeren binnen en buiten het stadion", zegt burgemeester Eric Tomas (PS). "Maar we willen er geen versterkte burcht van maken, dus er komen geen no-go-zones", voegt de woordvoerder van de gemeente Anderlecht toe.

Er wordt daarnaast ook een werkgroep opgericht tussen de voetbalclub en de gemeente om na te gaan of het mogelijk is om ervoor te zorgen dat de relschoppers geen ticket meer kunnen kopen en hen de toegang tot het stadion te ontzeggen. "We willen de kleine groep slechte supporters eruit halen, zodat de andere supporters kunnen genieten van de match", zegt de woordvoerder van de gemeente. 

Intussen werken de politiezones van Luik en Brussel-Zuid ook nauw samen om de relschoppers van vorige week vrijdag te identificeren. Zij riskeren een administratieve sanctie van de voetbalcel, gaande van boetes tot een stadionverbod. 

Burgemeester: "Ik hoop dat de incidenten die we zagen tegen Standard en Antwerp tot het verleden behoren"

De burgemeester is tevreden met de maatregelen. "Ik had zaterdag al gevraagd dat de veiligheid op de straat gegarandeerd zou worden. Dat zal gebeuren. Ik hoop dat de incidenten die we gekend hebben tegen Antwerp en Standard tot het verleden behoren." De eerste schepen, Alain Kestemont (DéFi), voegt toe: "Alle maatregelen zijn genomen om de publieke orde te garanderen en om een goed verloop van de match te verzekeren."

Ik had zaterdag al gevraagd dat de veiligheid op straat gegarandeerd zou worden. Dat zal gebeuren

Burgemeester Eric Tomas

Meest gelezen