Antwerpse parket probeert moord uit 1997 met nieuwe technieken op te helderen

Het parket van Antwerpen heeft een oude moordzaak heropend dankzij nieuwe forensische technieken. In 1997 werd het lichaam van een 38-jarige vrouw gevonden in haar appartement op Luchtbal. Ze was gewurgd en had messteken in de borst.

Het parket van Antwerpen  heeft een aantal oude moordzaken, "cold cases"  heropend. Eén ervan is de dood van een 38-jarige vrouw in 1997. Zij werd gewurgd teruggevonden in haar appartement in de wijk Luchtbal. Ze had ook messteken in de borst. 

Nieuwe forensische technieken

De zaak is nooit opgehelderd maar intussen beschikt het gerecht over nieuwe technieken om sporen te onderzoeken, zegt  Caroline Van der Stokker van het parket: "De adviseurs van het nationale instituut voor criminalistiek en criminologie hanteren deze nieuwe technieken systematisch in cold cases. Naar aanleiding van hun advies heeft het openbaar ministerie beslist om de zaak te heropenen en opnieuw toe te vertrouwen aan de onderzoeksrechter."

Tweede cold case

In een andere oude zaak of zogenoemde cold case uit 1992 blijft een man van 54 uit Deurne aangehouden. Hij wordt verdacht van een moord op een vrouw in Antwerpen. Zij werd in 1992 dood aangetroffen in haar studio aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Zij werd gewurgd met een snoer en had ook verschillende snij-en steekwonden. 

Het onderzoek naar de dader kwam al gauw muurvast te zitten en haar moord werd een cold case. Dankzij DNA-onderzoek kon die vorig jaar worden opgelost.  De verdachte werd in oktober 2018 opgepakt. Hij is ruitenwasser van beroep en werkte ook in het appartementsgebouw van het slachtoffer. De vijftiger ontkende eerst maar gaf uiteindelijk toe dat hij haar had omgebracht.

Meest gelezen