AFP or licensors

Wat we tot nu weten over brand in Notre-Dame: vuur is geblust, schade aan kathedraal enorm, meeste kunstschatten gered

De brand in de Notre-Dame in Parijs, de beroemde en eeuwenoude kathedraal van de Franse hoofdstad, heeft zowat het hele dak van het gebouw verwoest. Ook de centrale torenspits is ingestort, maar de rest van het gebouw kon uiteindelijk gered worden van de totale ondergang. Rond 9.45 uur deze morgen was het vuur geblust. Het grootste deel van de kunstschatten is naar verluidt gered.

De brand in de kathedraal Notre-Dame brak uit rond 18.50 uur. Het bleek al snel dat het heel serieus was: er was een immense rookpluim te zien en ook de vuurzee, centraal in de kathedraal, was enorm. 

Het vuur was niet te houden. De fijne torenspits centraal boven het schip, de zogenaamde vieringtoren van het gebouw, brandde als een toorts en stortte even voor 20 uur in. Het volledige dak volgde even later.

Het centrale deel van het dak stond helemaal in de steigers voor renovatiewerken. Wellicht is daar dus ergens de oorzaak van de brand te zoeken. De politie gaat alvast niet uit van een terreurdaad.

Wegens de omvang van het inferno besliste burgemeester Anne Hidalgo om het volledige Île de la Cité te evacueren. Op het eiland in de Seine waar de Notre-Dame staat, wonen ongeveer duizend mensen.

Rond 22 uur kwam de melding dat het niet zeker is dat het gebouw gevrijwaard kan worden. De brandweerlui, die moeite hadden om de binnenkant van het het immense bouwwerk te bereiken, probeerden noodgedwongen vooral om de vuurzee te beperken. Zij concentreerden zich zowel op de binnen- als de buitenkant van het gebouw.

De schade aan de kathedraal na de brand. Het dak is volledig vernield.
PA Wire/PA Images

Even leek het erop dat de hele kathedraal in vlammen zou kunnen opgaan, maar tegen 23 uur kwam het goede nieuws dat de structuur van het gebouw en de twee westtorens gered konden worden. 

De brandweer is nog de hele nacht en een groot deel van de ochtend in de weer geweest om het vuur te bestrijden. Pas rond 9.45 uur maakte de brandweer bekend dat het vuur volledig geblust was.

De Franse president Emmanuel Macron heeft na het uitbreken van de brand in het historische gebouw zijn toespraak geannuleerd over de resultaten van het "grand débat" in de nasleep van het gelehesjesprotest. Heel laat op de avond, rond 23.30 uur, gaf hij een emotionele speech over de brand: "We gaan de kathedraal samen heropbouwen", zei hij. 

Bij de brand vielen drie lichtgewonden. Het gaat om twee politiemensen en een brandweerman.

We gaan de kathedraal samen heropbouwen

President Emmanuel Macron

Grootste deel kunstschatten gered

De Notre-Dame herbergt een schat aan kunstwerken en relikwieën. Volgens de Franse minister van Cultuur zou het grootste deel daarvan gered zijn. Zo is zeker dat de belangrijkste relikwie, de doornen kroon van Jezus (foto onder), gered kon worden. Ook een wit gewaad van de Heilige Lodewijk is gered, net als verschillende schilderijen. Maar sommige schilderijen zijn wel degelijk verwoest.

In de Notre-Dame zijn ook verschillende orgels. Het bijzonder kostbare en wereldberoemde hoofdorgel uit 1730 is nog intact.  Ook het geheel van voorwerpen en boeken die dienen voor de liturgie (misvieringen) is gespaard gebleven.

AFP or licensors

Geldinzameling

Intussen is her en der een fondsenwervingscampagne gestart om de kathedraal herop te bouwen. De burgermeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft voorgesteld om een "internationale donorconferentie" te organiseren in de Franse hoofdstad. De stad Parijs maakt zelf 50 miljoen euro vrij. Europees president Donald Tusk riep alle 28 landen van de EU op om bij te dragen aan de wederopbouw van de Notre-Dame.

Welgestelde Fransen dragen ook hun steentje bij. Zo heeft de familie Arnault, van de groep LVMH (Vuitton, Dior, ..), aangekondigd een schenking van 200 miljoen euro te zullen doen. De Franse miljardair François-Henri Pinault, de man achter luxemerken als Yves Saint Laurent en Gucci, wil via zijn investeringsmaatschappij 100 miljoen euro schenken.

Oproep: Bent u in Parijs en heeft u de brand met eigen ogen gezien? Stuur ons dan uw contactgegevens naar nieuws@vrt.be.

Bekijk hieronder een verslag uit "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Bekijk hoe de vieringtoren van de kathedraal Notre-Dame van Parijs instort hier:

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen