Groen-kopstuk Kristof Calvo ziet "niet meteen kandidaat-premier in Jan Jambon (N-VA)"

Oppositiepartij Groen is niet gewonnen voor Jan Jambon (N-VA) als kandidaat-premier van een nieuwe federale regering. Vanmorgen herhaalde Jambon nog dat N-VA de premier wil leveren als de partij bij de verkiezingen op 26 mei de grootste wordt. "Vreemd", zegt Calvo, "want hij wil premier worden om Vlaanderen en Wallonië tegen elkaar op te zetten." 

Dat N-VA vijf jaar geleden niet de premier aanleverde, was een "constructiefout" van de vorige regering. Na verkiezingen in mei moet de grootste partij wél voor de premier zorgen. Dat was het standpunt waarmee Jan Jambon, zelf kandidaat-premier voor N-VA, vanmorgen zijn campagne voor de verkiezingen op gang trapte. Volgens de peilingen van november en december zou N-VA de grootste Vlaamse partij blijven. Als ze die score waarmaken, zou Jambon voor N-VA dus premier moeten worden. 

Jan Jambon is niet meteen onze kandidaat-premier

Kristof Calvo, fractieleider voor Groen in de Kamer

Verschillende partijen doen schamper over die claim. "Deze ochtend ging het heel vaak over de carrière van Jan Jambon", zegt fractieleider voor Groen Kristof Calvo. "Maar daar gaan de verkiezingen voor ons niet over. Voor ons gaan verkiezingen niet over de carrière van één man of vrouw, maar over de toekomst van alle Belgen, ook de Franstaligen." Calvo noemt de kandidatuur van Jambon ook "vreemd", "want hij wil premier worden om het land te splitsen, om Vlaanderen en Wallonië tegen elkaar op te zetten".

Volgens Calvo klinkt Jambon zo eerder als een kandidaat om minister-president van Vlaanderen te worden. Hij is dan ook "niet meteen onze kandidaat-premier", klinkt het. Zelf schuiven de groenen geen alternatieve kandidaat naar voren om premier te worden na de verkiezingen, maar in het geval dat Ecolo en Groen samen groter zouden zijn dan N-VA, willen ze wel "hun verantwoordelijkheid" opnemen, is er te horen. 

Ook Vlaams fractieleider voor CD&V Peter Van Rompuy kijkt op van de eisen van Jambon. Hij verwijst naar een uitspraak van Jambon, die het "een goede zaak" noemde mocht het land na de verkiezingen onbestuurbaar worden als de uitslagen in Vlaanderen en Wallonië te ver uiteen liggen. Dat zou volgens Jambon namelijk voor confederalisme kunnen zorgen, waarbij Vlaanderen zelfstandiger kan besturen. "Nu staat hij te trappelen om als premier Belgische compromissen te smeden", schrijft Van Rompuy op Twitter. "Wie kan haarspeldbochten N-VA nog volgen?"

Vlaams volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vraagt zich dan weer af of N-VA nog wel de verkiezingen wil afwachten. 

Meest gelezen