Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Spioneert technologiereus Huawei in België? Centrum voor Cybersecurity vindt geen bewijs

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat het Chinese technologiebedrijf Huawei in ons land zou spioneren via de apparatuur die het hier heeft geïnstalleerd. Dat schrijft de Standaard op basis van een onderzoek van het CCB, het Belgische Centrum voor Cybersecurity.

Ons land werd begin dit jaar nog gewaarschuwd door de Amerikaanse regering voor de vermeende spionagepraktijken van Huawei. De Amerikanen beschuldigen het technologiebedrijf onder meer van het stelen van handelsgeheimen en denken dat het bedrijf nauwe banden onderhoudt met de Chinese overheid.

Huawei is niet enkel een producent van smartphones maar ook een van de belangrijkste leveranciers van gsm-masten. Verschillende Europese landen willen ook met het bedrijf samenwerken om het 5G-netwerk uit te bouwen.

Dat is een doorn in het oog van de Amerikaanse regering. Die zou al verschillende landen onder druk hebben gezet om geen appartuur van Huawei meer te gebruiken voor datanetwerken.  

Maar uit het onderzoek van het CCB blijkt nu dat er geen bewijzen zijn voor de waarschuwingen van de VS. "Tot op vandaag hebben we geen aanwijzingen die voldoende zijn om van een dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken", zegt het CCB in de Standaard. "Een eindrapport over de kwestie komt er niet, want wij blijven dit voortdurend opvolgen."

Meest gelezen