Videospeler inladen...

CD&V-voorzitter Wouter Beke: "Een regering die België onbestuurbaar maakt? Niet met ons"

CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet bereid om in een regering te stappen die België onbestuurbaar wil maken. Dat heeft hij gezegd in “Terzake”. Beke reageert daarmee op Jan Jambon van N-VA die vanmorgen op Radio 1 zei dat zijn partij de premier moet leveren als N-VA na de verkiezingen als grootste partij in een regering terechtkomt. En hij wil die premier zijn. 

Eerder had Jambon gezegd dat hij de onbestuurbaarheid van België een goede zaak zou vinden, als dat tot confederalisme zou leiden, waarbij dus het zwaartepunt naar de deelstaten verhuist.

Over Jambon als premier wil Wouter Beke zich niet uitspreken – "Laat eerst de kiezer spreken" - , maar aan de onbestuurbaarheid van het land wil hij in een volgende regering in geen geval meewerken.

Volgens Beke zal onbestuurbaarheid "zeker niet goed zijn voor de gezinnen en de bedrijven, en dat is een spel dat wij niet gaan meespelen, onbestuurbaarheid kunnen wij missen als de pest.”

Ook voor PS-voorzitter Di Rupo had CD&V-voorzitter Beke een waarschuwing klaar. Di Rupo wil een herziening van de financieringswet die is afgesproken bij de laatste staatshervorming, omdat Wallonië anders tientallen miljoen dreigt te verliezen vanaf 2025.

Di Rupo moet zich niet te veel illusies maken, liet Beke verstaan: “Je moet je verantwoordelijkheid nemen en niet met je handjes open staan. Ook dat is in die financieringswet ingebouwd.”

Bekijk hieronder het gesprek met Wouter Beke in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen