Videospeler inladen...

De koning heeft humor? Geen verrassing voor wie hem kent

Op de Facebook-pagina's van de Belgische monarchie en tv-zender Eén prijkt een filmpje waarin koning Filip en komiek Philippe Geubels samen gezellig een taartje eten. De twee naamgenoten verjaren namelijk op dezelfde dag. Wat opvalt: we zien een ongewoon ontspannen koning Filip, die een paar keer grappig uit de hoek komt. Met milde, haast Britse humor, ook ten koste van zichzelf. Daar komen verraste reacties op. Maar wie koning Filip beter kent, kijkt daar niet echt van op.

Koning Filip heeft op zijn verjaardag komiek Philippe Geubels op het paleis in Brussel ontvangen. Die deelt namelijk niet alleen zijn voornaam met de vorst, maar ook zijn verjaardag. En de koning wilde met zijn uitnodiging meteen zijn waardering uitdrukken voor het werk van Philippe Geubels, dat hij blijkbaar goed kent.

De koning heeft met name waardering voor de Eén-reeks "Taboe", en dan vooral voor de manier waarop Philippe Geubels mensen samenbrengt en moeilijke thema’s bespreekbaar maakt. Ze vinden allebei dat humor hierin een heel belangrijke rol speelt.

We kennen de koning vooral van beelden op officiële gelegenheden, en daar moet een staatshoofd meestal een ernstige rol spelen. Maar ook als het er wat minder officieel aan toe gaat, zien we vaak een koning die een beetje verstijft zodra er een camera in de buurt is. Naarmate hij meer ervaring en zelfvertrouwen kreeg in zijn rol als koning is de houterigheid wat afgenomen, maar echt losjes zoals pakweg koning Willem-Alexander van Nederland zal onze koning wellicht nooit worden.

Een koning moet altijd voorzichtig zijn: alles wat hij op het publieke forum zegt of doet wordt met argusogen bekeken. 

Belangrijk hierbij is het zinnetje: als er een camera in de buurt is. Een koning moet altijd voorzichtig zijn: alles wat hij op het publieke forum zegt of doet wordt met argusogen bekeken. Hij moet boven de partijen staan en politiek neutraal zijn, dus alles wat gedoe kan veroorzaken kan hij beter mijden. Je zal niet snel vernemen wat hij vindt van kerncentrales of een slimme kilometerheffing.

Bovendien leven in dit gezegende landje ook verschillende taalgemeenschappen, en zelfs een luchthartig bedoelde toespeling op onze verschillen kan afgrijselijk verkeerd uitpakken – gevoeligheden waar een Willem-Alexander geen rekening mee hoeft te houden.

Zijn humor is niet van de uitbundige soort, maar eerder onderkoeld, zoals bij de Britten, en vaak zelfrelativerend. 

Dus een koning moet in dit land vaak op eieren lopen. Als je dan van nature ook behept bent met een zekere schuchterheid, is het niet verwonderlijk dat je vaak houterig overkomt op beeld.

Maar wie de koning ver van de camera’s ontmoet, leert vaak een andere Filip kennen. Een ernstige man, zeker, die plichtsbewust op zijn dossiers gestudeerd heeft, maar ook een man die bepaald grappig uit de hoek kan komen. Zijn humor is niet van de uitbundige soort, maar eerder onderkoeld, zoals bij de Britten, en vaak zelfrelativerend. 

Als Philippe Geubels in het filmpje zegt dat het wel leuk moet zijn om een chauffeur te hebben, maar vraagt of de koning niet liever zelf aan het stuur zit, wijst koning Filip op de voordelen van een chauffeur: je kan lezen in de auto. “Of ik doe alsof”, laat hij daar met een grijnsje op volgen.

Toen hij nog kroonprins was, ging Filip op bezoek in de Canadese provincie Quebec. De taalstrijd daar - tussen het Frans en het Engels - vertoont veel gelijkenissen met de onze. Een Franstalige Canadees reageerde verrast toen de kroonprins hem niet in het Engels aansprak maar blijkbaar ook Frans kende: “Mais vous parlez français!” “Je me débrouille", antwoordde Filip met een monkellachje ("Ik trek me uit de slag") .

De koning was zichtbaar blij met een ontmoeting met een man met wie hij de voornaam, de verjaardag én de humor deelt. 

Dat de koning nu mét camera’s erbij toch ontspannen uit de hoek komt, zal veel te maken hebben met de persoonlijkheid van Philippe Geubels. Zijn stijl is zo ontwapenend dat zelfs praten over taboe-onderwerpen vanzelf gaat, dat kunnen de vele gasten in zijn programma bevestigen.

En Geubels stelde ook koning Filip duidelijk op zijn gemak. De camera’s mochten langer blijven doordraaien dan doorgaans het geval is, de sfeer was ernaar. De koning was zichtbaar blij met een ontmoeting met een man met wie hij de voornaam, de verjaardag én de humor deelt. En die hem de kans gaf om hem ook eens van die andere kant te leren kennen. 

Bekijk hier het filmpje:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen