Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De volgende aflevering in de Oekraïense verkiezingssoap: Porosjenko "debatteert" in z'n eentje

Gisteren heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko in zijn eentje een debat gevoerd. Dat deed hij in de aanloop naar de beslissende ronde in de presidentsverkiezingen nu zondag. Zijn tegenstander, komiek/acteur Volodimir Zelenski kwam niet opdagen. Die wou het debat op vrijdag houden. Zelenski, die geen enkele politieke ervaring heeft, zou volgens de laatste peilingen de verkiezingen winnen.

Wat voorafging

Zelenski had Porosjenko twee weken geleden in een filmpje op sociale media uitgedaagd om een debat te voeren in het grootste voetbalstadion van Kiev. Porosjenko nam die uitdaging aan. De twee kandidaten lieten, op vraag van Zelenski, ook een drug- en alcoholtest uitvoeren. 

Vorige donderdag verplaatste de woordenstrijd zich naar het televisiescherm. De twee presidentskandidaten kibbelden met elkaar via de telefoon tijdens een populaire talkshow. Porosjenko nodigde Zelenski uit voor het geplande debat op 14 april. Zelenski zei dat het debat plaats zou vinden op 19 april, en gooide de hoorn neer. 

Debat wordt verkiezingsrally voor Porosjenko

Maar Porosjenko hield voet bij stuk en trok dus gisteren naar het stadion. Hij sprak er voor de deur zijn aanhangers toe. Binnen stond hij de pers te woord. De pupiter met Zelenski's naam op bleef leeg, hij kwam niet opdagen.

Porosjenko haalde fel uit naar zijn tegenstander. Hij zei dat Zelenski een virtuele kandidaat is, die de verkiezingscampagne behandelt als een van zijn shows. "Het lot van Oekraïne is in gevaar", zei de president.

Antwoord van Zelenski

Zelenski heeft inmiddels geantwoord met alweer een video. Hij wil het debat nog steeds op vrijdag houden, en maant Porosjenko aan om zich in de tussentijd met zijn verplichtingen als president bezig te houden, niet met een heksenjacht op hem. "Een showman die president wordt, dat kan, maar een president die showman wordt, dat is echt triestig."

In tegenstelling tot wat de verkiezingscampagne laat uitschijnen, is de verkiezing van een nieuwe Oekraïense president geen ludieke gebeurtenis. Het land is nog steeds verwikkeld in een oorlog met Rusland, de levensstandaard is erg laag terwijl corruptie welig tiert. 

Op vrijdag brachten zowel Zelenski als Porosjenko een bezoek aan de Franse president Emmanuel Macron. Porosjenko ging ook langs bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 

Meest gelezen