Het lichaam van de jongen werd pas twee weken na zijn val gevonden.
AFP or licensors

Spaanse peuter Julen stierf al enkele minuten na val in waterput, blijkt uit definitief verslag lijkschouwing

De Spaanse peuter Julen is drie maanden geleden enkele minuten na zijn val in een waterput aan zijn zware hoofdwonden overleden. Dat staat in het definitieve verslag van de lijkschouwing op het lichaam van de 2-jarige jongen. Zijn lichaam werd pas twee weken later gevonden.

De 2-jarige Julen Rosello Garcia viel op 13 januari tijdens een wandeling met zijn ouders in een 100 meter diepe, illegaal gegraven boorschacht van een waterbron. Zijn levenloze lichaam werd pas twee weken later op een diepte van 70 meter gevonden, nadat reddingswerkers een parallelle schacht hadden geboord.

Toen zijn lichaam gevonden werd, was al min of meer duidelijk dat de jongen vrij snel gestorven was. Het definitieve autopsieverslag bevestigt dat nu: Julen stierf al enkele minuten na zijn val aan zijn zware hoofdwonden.

Videospeler inladen...

Een eerder rapport, van een architect, had gesuggereerd dat de reddingswerkers door het gebruik van een houweel tijdens de reddingsoperatie medeverantwoordelijk waren geweest voor de dood van Julen, maar de experten die de lijkschouwing hebben uitgevoerd, vegen die argumentatie van tafel.

De pathologen vonden geen overeenkomstige wonden op de schedel van het kind. Bovendien, zo zeggen gerechtelijke kringen aan de Spaanse krant El Mundo, begonnen de reddingswerken met een houweel pas 4 uur na de val van de jongen. Hij was toen al dood, aldus de experten.

1 miljoen illegale waterputten

De dood van Julen bracht het probleem van de illegale waterputten in Spanje weer in de belangstelling. Spanje telt meer dan 1 miljoen zulke putten.

"Het is wel niet bekend hoeveel van die putten verlaten zijn en dus een gevaar vormen voor de bevolking. De wetgeving op waterputten gaat moeten verstrengd worden in de toekomst. Op dit verhaal zullen sancties volgen", vertelde correspondent Sven Tuytens vlak na de vondst van Julens lichaam.

Meest gelezen