Fruittelers Sint-Gillis-Waas steken vuurpotten aan tegen de vrieskou

Het blijft bibberen voor de fruittelers. De voorbije nachten heeft het gevroren en dus namen de fruittelers alle mogelijke maatregelen om de tere bloesems te beschermen.

Ook in Oost-Vlaanderen hebben de fruittelers opnieuw de  vuurpotten aangestoken tegen de vrieskou. De kleine vuurhaarden moeten de temperatuur tussen de fruitbomen met een paar graden verhogen. De bloesems en het bot zijn op dit moment immers nog erg kwetsbaar voor de nachtvorst. 

De appel- en perenbomen staan momenteel in bloei, en dan is vorst gevaarlijk. Want als de bloesems kapotvriezen, kan de boom geen vruchten aanmaken. De fruittelers hebben in ieder geval hun best gedaan om schade te voorkomen. Gekende methodes zijn het plaatsen van vuurpotten, of het blazen van warme lucht tijdens de vrieskou 's nachts. En dat is vermoeiend, zegt fruitteler Berten Meersschaert van fruithandel Berckelaer Sint-Gillis-Waas. "We zijn al drie dagen bezig om maatregelen te nemen tegen de vrieskoude. Maar tegen de natuur kunnen we niet op, er zal schade zijn", zegt Berten. 

kasto80

Meest gelezen