AFP or licensors

Heeft verliefdheid Gilbert naar winst in Parijs-Roubaix gestuwd? "Neen, maar misschien wel procentje beter gepresteerd"

Is het mogelijk dat de nieuwe relatie van Philippe Gilbert de wielrenner naar de overwinning heeft gestuwd in Parijs-Roubaix? "Het is niet noodzakelijk zo dat je beter presteert wanneer je verliefd bent. Maar de positieve emoties kunnen zich wel vertalen in een betere zuurstofopname of een betere inzet van de spieren, waardoor je net dat procentje meer kan doen", zegt professor Paul Wylleman in "De wereld vandaag".

Wielerminnend Vlaanderen heeft zondag voor het eerst kennisgemaakt met de nieuwe vriendin van wielrenner Philippe Gilbert. De Française Bettina Pesce kust haar lief na zijn triomf in de Helleklassieker in het noorden van Frankrijk.

In "De wereld vandaag" stelde men de vraag: Kan verliefdheid de prestaties van een sporter plots verbeteren? "Vanuit de wetenschap zouden we niet spreken van oorzaak en gevolg. Maar liefde of een relatie opbouwen kan een beïnvloedende factor hebben. Wanneer men verwijst naar wat er gebeurt bij verliefdheid, verwijst men vaak naar oxytocine. Dat is het geluks- of knuffelhormoon. Dat blijkt tot een aantal fysiologische responsen te leiden, zoals relaxatie, positieve emoties en meer gevoelig zijn voor emoties van anderen", zegt professor Paul Wylleman aan de Vrije Universiteit Brussel.

"Als een topsporter in staat is om de gevolgen van oxytocine om te zetten tot prestatiegedrag, zou het best kunnen dat hij een topprestatie neerzet."

Misschien net dat procentje meer kunnen doen door verliefdheid

Het is zeker niet noodzakelijk zo dat je beter presteert wanneer je verliefd bent. "Gelukkig ligt er tussen hormonale invloed en de topprestatie het gedrag. De topsporter moet in staat zijn om die positieve emoties te vertalen in de manier waarop hij of zij presteert. Het kan best zijn dat de ontspannen houding leidt tot een betere zuurstofopname of betere inzet van spieren, waardoor je net dat procentje meer kan doen. De meer positieve emoties kunnen ertoe leiden dat je beter kan omgaan met je collega’s in het team of openstaan voor de coach."

"Om te zeggen dat er een oorzaak-gevolgrelatie is tussen verliefdheid en topprestaties, dat is een brug te ver. Dan zou het tot de vreemde situatie leiden dat we allemaal op zoek zouden gaan naar nieuwe relaties, om beter te presteren. Dat gaan we ook niet doen", besluit Wylleman.

Beluister het gesprek met professor Wylleman uit "De wereld vandaag" hier:

Overigens hebben gisteren gemiddeld 1.006.965 Vlamingen Parijs-Roubaix op een televisiescherm bekeken, meldt de VRT. De piek volgde om 16.51 uur toen Gilbert als eerste de finish haalde. Op dat moment volgden 1.301.757 mensen de uitzending, goed voor een marktaandeel van 87,6 procent. In Wallonië volgden 290.257 mensen de wedstrijd via la Une. 

Meest gelezen