Een vouwoorkat of foldkat.
©VIARD M/HorizonFeatures/Leemage

Hybride katten en vouwoorkatten verboden in Brussel

Het Brussels Gewest heeft op vraag van dierenrechtenorganisaties beslist om bepaalde kattenrassen te verbieden, omdat ze ofwel gedragsmatig niet geschikt zijn om in gevangenschap te leven of omwille van hun gezondheid. Zo worden hybride katten en vouwoorkatten verboden. 

Een hybride kat is een kruising tussen een wilde kat en een huiskat. "Het is een trend die komt overgewaaid uit de VS", zegt staatsecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets. "Daar werden huiskatten gekruist met wilde katten. We weten heel goed dat zij gedragsmatig niet geschikt zijn om in gevangenschap te leven. Ze hebben een te beperkte oppervlakte. We moeten altijd kijken naar de noden van de dieren. Vandaar dat dat type van katten, bijvoorbeeld Bengaalse katten, niet meer mag gekweekt en verhandeld worden in Brussel."

Een Bengaalse kat is een voorbeeld van een hybride kat.
©VIARD M./HorizonFeatures/Leemage

Ook foldkatten of vouwoorkatten worden verboden. "We weten dat die dieren gekruist worden om hun oortjes in een speciale vorm te laten groeien. Dat is absoluut nefast voor de ontwikkeling van die katten. Ze krijgen heel vaak afwijkingen aan het skelet, vooral aan de pootjes. Ze lijden daardoor heel veel pijn. Vandaar dat we ook die katten verbieden in het Brussels Gewest."

Zowel de hybride katten als de vouwoorkatten mogen niet meer gekweekt, verkocht, gekocht en gehouden worden. Wie al een kat bezit die op de lijst van verboden kattenrassen staat, kan een uitzondering aanvragen bij Leefmilieu Brussel. "Die zal dan een uitzondering toestaan, zodat de mensen die kat kunnen houden tot de overlijdensdatum van het dier. Nieuwe hybride katten zullen niet meer mogen verhandeld worden", zegt Debaets. "Er zal een lijst gepubliceerd worden op de website van de administratie van Leefmilieu Brussel. Daar is een luik dierenwelzijn en daar zal de informatie terug te vinden zijn."

Meest gelezen