Videospeler inladen...

Wetenschappers 3D-printen eerste hartje met menselijk weefsel (maar kloppen kan het nog niet)

Drie Israëlische wetenschappers hebben een menselijk hart “geprint” op basis van de cellen van een patiënt. De universiteit van Tel Aviv claimt dat het de eerste keer is dat zoiets is gelukt.

Het geprinte hart dat de wetenschappers vanochtend aan de wereld toonden, is een klein hartje, met alles erop en eraan. "Dit is de eerste keer dat iemand ergens succesvol een volledig hart heeft gebouwd en geprint met cellen, bloedvaten, holtes en kamers", zegt professor Tal Dvir, die het onderzoek leidde. Volgens de universiteit waren wetenschappers er tot nog toe enkel in geslaagd om eenvoudig weefsel te printen zonder bloedvaten erin.

(lees verder onder de tweet)

Hoe ging dit printen nu in zijn werk? De wetenschappers namen een stukje vetweefsel van een patiënt en gingen aan de slag met het celmateriaal dat daarin zit. Vervolgens werden de cellen geherprogrammeerd tot hart- en vaatcellen. De inkt waarmee de cellen in de vorm van een hart geprint werden, is een gel van collageen (lijm van eiwit) en glycoproteïnen (eiwitten gekoppeld aan suikers).

(lees verder onder de foto van de 3D-printer)

AFP or licensors

Leren kloppen

Dat de wetenschappers erin geslaagd zijn een hart te printen is een huzarenstukje. Kloppen doet het hartje echter niet. Nog niet, maar dat is wel het plan. Om een ge-3D-print hart te laten kloppen, zullen de wetenschappers dat aan zo’n hart moeten aanleren. Daartoe zullen ze de cellen moeten leren om samen te werken zodat ze samen een pompbeweging kunnen maken.

Het hart dat ze nu al geprint hebben, heeft de grootte van een konijnenhartje. De wetenschappers zullen zulke hartjes ook gaan inplanten bij dieren. Maar het uiteindelijke doel is om harten te printen die ook bij mensen kunnen worden ingeplant.

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Routineklus

Een hart dat geprint wordt op basis van de cellen van een patiënt heeft het grote voordeel dat er geen afstotingsverschijnselen meer kunnen optreden, zoals nu het geval is als een patiënt een hart krijgt van een donor.

De evolutie opent perspectieven voor de geneeskunde. Professor Dvir toont zich ambitieus en hoopt dat er over 10 jaar overal organenprinters zullen staan in de beste ziekenhuizen ter wereld en dat het printen van organen op termijn een routineklus zal worden.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Advanced Science.

Meest gelezen