Jan Jambon stelt eisen voor volgende regering: "Als N-VA grootste wordt, is het bedoeling dat we ploeg leiden"

N-VA kondigt nieuwe eisen aan voor de vorming van een federale regering na de verkiezingen op 26 mei. "De bedoeling is dat we 100 procent achter de regering staan en dat we, als we de grootste partij zijn, de ploeg leiden", zegt kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. 

"Aja, en de partijvoorzitter fluistert mij in dat ik moet zeggen dat ik uitdrukkelijk kandidaat-eerste minister ben." Halfweg januari klonk het nog aarzelend, de aankondiging van Jan Jambon (N-VA) dat hij kandidaat is om premier te worden na de verkiezingen op 26 mei. Vandaag klinkt Jambon een stuk duidelijker. 

"België heeft er nood aan dat de premier van het land uit de sterkste partij komt", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. In de laatste peiling van VRT NWS was N-VA nog afgetekend de grootste partij. Als de partij die score waarmaakt, zou Jambon dus premier moeten worden. Toch wil Jambon niet spreken van een breekpunt. "Als een formatie de grootste is, is het logisch dat die de regering leidt", klinkt het alleen.

Ik ben vijf jaar meester-knecht geweest, maar ik heb nu ambitie om de kopman van de ploeg te zijn, als de kiezer de kaarten zo legt

Jan Jambon, kandidaat-premier voor N-VA

Dat N-VA de afgelopen legislatuur de premier niet leverde, noemt hij "een constructiefout". "Dat zorgde voor remmingen", klinkt het. Zo vindt Jambon dat de regering de afspraken uit het sociaal overleg meer naar zich toe mag trekken. Als Jambon premier wordt, wil hij vooral inzetten op sociaal-economische thema's, zoals een begroting in evenwicht, verlagingen van de lasten op arbeid en de verdere uitvoering van de jobsdeal.

"Ik ben vijf jaar meester-knecht geweest, maar ik heb nu ambitie om de kopman van de ploeg te zijn, als de kiezer de kaarten zo legt", zegt Jambon. "Dat zal ook onze inzet aan de onderhandelingstafel zijn." Vijf jaar geleden was er misschien geen "draagvlak" voor een N-VA-premier in Wallonië, maar dat is nu "gekeerd", gelooft Jambon. 

Alternatief: confederalisme

Komt de toekomstige premier niet uit de grootste partij na de verkiezingen, dan "is het de logica" dat Vlaanderen en Wallonië meer bevoegdheden krijgen, zegt Jambon. "Iedereen is het er stilaan over eens dat we in een land leven waarin we twee democratieën proberen te bundelen", zegt hij. 

"De ene gaat richting links en extreemlinks, de andere richting centrumrechts. Dan is het logisch dat we kijken wat we nog samen kunnen doen in plaats van het onmogelijke met elkaar te verzoenen", aldus Jambon. Eerder kondigde N-VA-voorzitter Bart De Wever al aan dat hij niet in een federale regering wil stappen met de Franstalige partijen Ecolo, PTB of de voorzitter van de PS Elio Di Rupo.

Bekijk hier het volledige interview met Jan Jambon in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen