Videospeler inladen...

Joepie: 100 kilometer stappen in vier dagen, zelf hun potje koken en een slaapplaats zoeken

Nog tot en met vrijdag kunt u dezer dagen groepjes KSA-jongeren tegen het lijf lopen, want deze week houden ze "Joepie", een meerdaagse trektocht door het land. Alles samen proberen 3.000 jongeren de weg te vinden naar een geheime locatie. Onderweg zijn ze in kleine groepjes op zichzelf aangewezen.

Jeugdbeweging KSA blaast verzamelen in Brugge, Gent, Hasselt en Mechelen. Van daaruit vertrekken ze in kleine groepjes en in verschillende etappes om uiteindelijk allemaal samen vrijdag op een geheime locatie aan te komen. De route moeten ze zelf proberen te achterhalen door codes te kraken. "Op die manier komen ze langs verschillende controleposten waar ze telkens opnieuw gecodeerde wegomschrijvingen krijgen", legt nationaal coördinator Brecht Goerlandt uit aan VRT NWS.

De tocht is alles samen 100 kilometer lang en duurt tot en met vrijdag. De groepjes variëren in grootte van 5 tot 30 personen. Het gaat om jongeren van het derde en vierde middelbaar samen met hun leiding. Onderweg zijn ze op hun eigen groepje aangewezen. "Ze moeten goed samenwerken om de codes te kraken en moeten hun plan trekken om hun eigen potje te koken en een slaapplaats te vinden", voegt Goerlandt eraan toe.

Ze moeten hun plan trekken om hun eigen potje te koken en een slaapplaats te vinden

Brecht Goerlandt, nationaal coördinator KSA

Elke avond brengt de route ieder groepje afzonderlijk in een slaapdorp waar ze zelf een slaapplaats moeten regelen met de lokale bevolking. "Heel vaak slapen ze dan in de garage bij mensen thuis, grotere groepen zoeken een lokaal van een jeugdbeweging of een school", klinkt het. Vrijdagmiddag komen alle 3.000 jongeren samen op een geheime locatie. "Daar houden we een slotevenement, vergelijkbaar met een festival."

Joepie vindt elke twee jaar plaats en is intussen aan de 28e editie toe. "Het stappen en de tocht op zich, zijn typische jeugdbewegingsactiviteiten", zegt Goerlandt. "Door met 3.000 samen te zijn, kunnen we tonen dat we deel uitmaken van een groter geheel", legt hij uit. "De leden komen elke week samen met hun eigen groep, maar op Joepie zien ze dat de KSA veel meer en veel groter is dan hun eigen groep."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen