Videospeler inladen...

Splijtstofstaven worden uit koeltank gehaald in Fukushima

Acht jaar na de kernramp in Fukushima in Japan zijn technici begonnen met het weghalen van de splijtstofstaven uit de koeltank van één van de drie gesmolten reactoren. Splijtstof is de grondstof van kernenergie. De radioactieve kokers worden met een van op afstand bediende kraan uit de koeltank gehaald en in omhulsels gestopt. Daarna worden ze met vrachtwagens verhuisd naar een veilige koeltank op de site. De operatie is niet zonder risico, want mochten de kokers breken of worden blootgesteld aan lucht, dan komen radioactieve gassen vrij. 

Vandaag zullen de eerste zeven ongebruikte splijtstofstaven uit de koeltank van reactor 3 worden weggehaald. Dat is maar een fractie van de 566 verbruikte en ongebruikte splijtstofstaven die er liggen opgeslagen. De splijtstofstaven moeten verhuizen naar een andere, veilige koeltank om erger te voorkomen bij nieuwe zware aardbevingen. Exploitant Tepco zegt dat de bergingsactie twee jaar zal duren.  Bekijk hier beelden van de operatie (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Reactoren 1 tot 3 werden op 11 maart 2011 vernietigd als gevolg van een aardbeving en een daaropvolgende tsunami. Vanwege de radioactiviteit moesten ongeveer 160.000 inwoners vluchten. Tot op vandaag kunnen rond de 30.000 mensen nog niet naar huis terugkeren. Het ging om de ergste nucleaire ramp sinds Tsjernobyl in 1986.

Oorspronkelijk zou de berging van de splijtstofstaven al ruim vier jaar geleden zijn begonnen. Maar er doken problemen op met het veiligheidsmateriaal en de extreem hoge radioactiviteit. In totaal liggen er 1.573 verbruikte en ongebruikte splijtstofstaven in de drie reactoren.

Daarna volgt nog de moeilijkste operatie. Dan moet de gesmolten kernbrandstof uit de reactoren van de verwoeste kerncentrale worden weggehaald. Hoe dat zal gebeuren, is nog niet bekend. 

Meest gelezen