Videospeler inladen...

Verslagenheid alom bij brand Notre-Dame: "Deel van alle Fransen verbrand" tot "Europese cultuur aangetast"

De Franse president Emmanuel Macron heeft gereageerd op de immense brand in de Notre-Dame in Parijs. Daarnaast natuurlijk ook veel andere reacties, vanuit het Vaticaan over kanselier Merkel tot premier Michel.

De Franse president Emmanuel Macron heeft verslagen en verbijsterd gereageerd na de brand in de iconische Notre-Dame. Macron, die zijn geplande speech tot de natie heeft geannuleerd, legt zijn ziel bloot in een tweet.

"De Notre-Dame is ten prooi gevallen aan vlammen. Dit raakt een hele natie. Ik ben in gedachten bij alle katholieken en bij alle Fransen. Zoals al mijn landgenoten ben ik triest te zien dat een deel van ons is verbrand."

Intussen heeft de woordvoerder van de Franse bisschoppen ook al zijn verslagenheid geuit: "Eén van de hoogtepunten van het katholiek geloof staat in brand". 

Ook van de Duitse bondskanselier Angela Merkel kwam een reactie: "Een symbool van Frankrijk én van onze Europese cultuur is aangetast". De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo is vooral bezig met de veiligheidsmaatregelen, maar noemt de brand "verschrikkelijk".

Natuurlijk ook een reactie vanuit het Vaticaan, waar iedereen "in shock is én heel triest is door de verwoesting van het symbool van christelijkheid in Frankrijk en in de hele wereld". En nog: "We zijn nauw betrokken bij de Franse katholieken en de Parijse bevolking. We bidden voor de brandweer en voor zij die al het mogelijke doen om deze dramatische situatie tegen te gaan."

Premier Charles Michel is ook duidelijk, een "cri de coeur" is het bijna: "De Notre Dame in brand, een immense emotie, Victor Hugo (de auteur van "De klokkenluider van de Notre Dame"), een deel van de geschiedenis van Frankrijk en Europa. Mijn gedachten en mijn steun gaan naar onze Franse vrienden." 

Nog medeleven komt er van de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. "Hartverscheurende scènes van de Notre-Dame", schrijft hij. "Londen treurt vandaag samen met Parijs, en altijd in vriendschap." 

Ook de Amerikaanse president Donald Trump reageerde snel na de uitbraak van de brand,  op Twitter, dus op zijn hoogst eigen manier: "Verschrikkelijk om de brand te zien. Misschien vliegende watertanks gebruiken? Snel handelen!"

Gewezen Amerikaans president Barack Obama reageert ook: "De Notre Dame is één van "s werelds grootste schatten. We denken aan de Fransen en hun pijn. Het ligt in onze natuur om te rouwen als er geschiedenis verloren gaat, maar het ligt ook in onze natuur om herop te bouwen, zo sterk als we kunnen."

Onze landgenoot én religieprofessor Werner De Saeger wandelde heel kort na het uitbreken van de brand naast de kathedraal: "Ik zag direct dat het ernstig was. Direct ook vulde de omgeving zich met honderden mensen en ik zag de verbazing op de gezichten. Heel wat mensen begonnen ook te wenen."

Nog reacties (uit onverwachte hoek?)

Ook wereldleiders uit andere landen hebben hun medeleven al uitgedrukt. De Poolse president Mateusz Morawiecki tweette dat "Polen weet wat het betekent om cultureel erfgoed te verliezen door brand. We hebben zelf Warschau heropgebouwd vanuit ruines. We zullen samen de Notre-Dame  heropbouwen als Europeanen."

Er komen ook reacties nog verder uit het oosten. De Libanese premier Saad Hariri drukte zijn droefheid over de ramp uit en zei mee te leven met de "vriendelijke Fransen."

De Russische president Poetin zei dat de brand "ook pijn deed in het hart van de Russen" en bood aan om de beste experts te sturen met ervaring in de restauratie van middeleeuwse architectuur.

Ook de Japanse regering reageerde: "De schade is een verlies voor de wereld en ons hart bloedt." 

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in riep de wereld op om samen te komen om het boegbeeld van Parijs te herstellen.

De rouw rijkte zelfs tot in China. Ook de Chinese president Xi-jinping drukte zijn medeleven uit.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" over de reacties op de brand in de Notre-Dame hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen