Archiefbeeld

Mirjana Markovic, weduwe van Servisch-nationalistische leider Slobodan Milosevic, is overleden

Mirjana (Mira) Markovic is gestorven op 76-jarige leeftijd. De weduwe van de Servisch-nationalistische leider Slobodan Milosevic lag in het ziekenhuis in Moskou. Ze verbleef al sinds 2003 in Rusland. Markovic had in de jaren 90 een grote invloed als adviseur van Milosevic.

Mira Markovic was leider van haar eigen neocommunistische politieke partij in de jaren 90. In 2003, twee jaar nadat haar man was afgezet, vluchtte ze weg uit Joegoslavië. Ze kreeg politiek asiel in Rusland.

In 2005 vroeg Servië haar uitlevering, maar dat weigerde Moskou. Markovic werd ervan verdacht een rol te spelen bij de moord op journalisten en politieke tegenstanders van haar man.

Milosevic en Markovic in 1997.

Als koppel waren Milosevic en Markovic onafscheidelijk. Beiden zouden een moeilijke jeugd gehad hebben. Ze waren 40 jaar getrouwd en hadden twee kinderen. 

Milosevic werd gearresteerd in 2001. Hij stierf in 2006, terwijl hij werd vastgehouden door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in Nederland. Hij werd beschuldigd van genocide en oorlogsmisdaden tijdens de Balkanoorlogen in de jaren 90.

De twee kinderen van het koppel zijn nog in leven. Zoon Marko (45) vluchtte mee naar Rusland, dochter Marija (54) woont sinds de dood van haar vader in 2006 in Montenegro.

Meest gelezen