Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Na magistraten weigeren nu ook burgemeesters om verkiezingen in Algerije te organiseren

In Algerije weigert een 40-tal burgemeesters, op een totaal van 1.500, om de presidentsverkiezingen van 4 juli te organiseren. Ze willen zo de betogers tegen het huidige regime een hart onder de riem steken. Eerder lieten ook enkele magistraten al weten dat ze niet willen meewerken. 

Interim-president Abdelkader Bensalah maakte woensdag bekend dat de presidentsverkiezingen zouden plaatsvinden op 4 juli. Die dag moet een opvolger aangeduid worden van Abdelaziz Bouteflika. De hoogbejaarde ex-president nam ontslag na weken van grote protesten.

In Algerije spelen de burgemeesters een belangrijke rol bij de organisatie van de verkiezingen. De burgemeesters volgen het voorbeeld van enkele magistraten die zaterdag aankondigden dat ze de verkiezingen zullen boycotten.

Daarom werd opgeroepen via een "communiqué", onderschreven door 8 burgemeesters, om op dinsdag 16 april samen te komen:

Heel wat Algerijnen hebben twijfels bij de verkiezingen van 4 juli. Ze menen dat de huidige machthebbers geen eerlijke verkiezingen kunnen organiseren.

Meest gelezen