Nieuwe militaire raad in Soedan arresteert oud-regeringsleden

De militaire overgangsraad in Soedan heeft leden gearresteerd van de vorige regering.  Ze belooft ook niet in te grijpen tegen betogers. Die willen meteen nieuwe verkiezingen.  

Terwijl de protestacties in Soedan doorgaan, doet de militaire overgangsraad nieuwe toegevingen. Volgens de BBC heeft ze een aantal leden van de vorige regering opgepakt.  Tijdens het weekend waren ook al een aantal kopstukken van het vorige regime aan de kant gezet, onder meer de veiligheidschef en de ambassadeur in de Verenigde Staten. 

Een woordvoerder van de militaire raad zegt dat de protestbeweging en de oppositie samen een nieuwe premier mogen kiezen. "Wij zullen geen premier aanstellen. Zij zullen er een kiezen", zei de woordvoerder gisteravond op een persconferentie, verwijzend naar de betogers die oud-president Bashir deden opstappen. De betogers werden opgeroepen om hun wegversperringen op te heffen en het normale leven te hervatten. "De wapens opnemen zal niet worden getolereerd."

Zullen de militairen de burgers kunnen paaien?

Voor het jarenlang onwrikbaar geachte politieke bestel in Soedan zijn de aankondigingen van de laatste dagen een ware revolutie. De militaire machthebbers kondigden gisteren ook aan dat er comités komen om de corruptie te bestrijden, dat agenten en soldaten die meedoen met het protest, niet worden vervolgd en dat de media vrij mogen werken. 

Nu moet blijken of de actievoerders de maatregelen voldoende vinden. Zij eisen dat er onmiddellijk een burgerbestuur aan de macht komt in hun land.  Het hoofd van de militaire raad, generaal Burhan, belooft wel een regering die helemaal uit burgers bestaat, maar hij heeft er nog geen datum voor geprikt.  

Meest gelezen