archieffoto van prinses Salma uit 2017

Marokkaanse prinses Salma duikt na bijna twee jaar weer op op foto's, maar officiële verklaring blijft uit

In Marokko is prinses Salma, de echtgenote van de Marokkaanse koning Mohammed VI, opnieuw opgedoken. Er circuleren twee foto's waarop ze te zien is. Al bijna twee jaar was ze niet meer in het openbaar verschenen en dat zette de deur open voor veel geruchten en roddels.  

De geruchten begonnen toen prinses Salma begin vorig jaar niet aan het ziekbed van haar echtgenoot verscheen nadat hij een ingreep ondergaan had vanwege hartritmestoornissen. In Spaanse media werd er gespeculeerd over een scheiding, maar een officiële bevestiging daarvan kwam er nooit. En de prinses werd nergens meer gezien. 

Maar deze maand zijn voor het eerst sinds december 2017 twee foto's opgedoken waarop de prinses wel te zien is, weliswaar niet in een officiële context. De eerste foto waarop prinses Salma samen met haar dochter te zien zou zijn, werd gemaakt op het beroemde Djemaa el Fna-plein in Marrakech (zie tweet hieronder). "Op die foto was het nog onduidelijk of zij het wel echt was", zegt Willemijn de Koning, correspondente in Marokko, in "De ochtend" op Radio 1. 

(lees verder onder de tweet) 

Eind vorige week dook een tweede foto op (bekijk de foto in dit artikel), waarop te zien is hoe de prinses een bezoek brengt aan een ziekenhuis waar kankerpatiënten behandeld worden in Béni Mellal. "Dat was geen officieel bezoek, maar bij die tweede foto was het wel duidelijk: dit is Lalla Salma in het midden van de foto." 

De prinses heeft ook een eigen stichting voor kankeronderzoek. Volgens Willemijn De Koning is het heel duidelijk dat ze in Béni Mellal op bezoek was in haar hoedanigheid van iemand die zich inzet voor mensen met kanker en niet als patiënt. 

Marokkaanse hof houdt lippen nog altijd stijf op elkaar

Het lijkt er dus op dat het mysterie rond de prinses na bijna twee jaar opgehelderd kan geraken, maar het Marokkaanse hof houdt de lippen nog altijd stijf op elkaar. "Ze is al bijna twee jaar niet meer gezien tijdens een officieel bezoek. Dat is nog steeds niet veranderd. Ze is in principe nog steeds verdwenen uit haar  officiële rol als echtgenote van koning Mohammed VI." 

Haar verdwijning was voer voor veel speculatie, vooral in de Spaanse media. "Marokkaanse media durfden zich niet verbranden aan berichten over het koningshuis. Volgens een Spaans blad was een scheiding de verklaring.  Dat is vaak nog een taboe in traditionele families, er wordt dan vaak ook nog gedacht dat de vrouw geen goede echtgenote was. Waarschijnlijk wilden de Marokkaanse media zich er daarom niet aan verbranden. Iets negatiefs schrijven over het koningshuis kan niet. Spaanse media kwamen uiteindelijk zelfs met geruchten dat de koning homoseksueel zou zijn en dat dat de reden voor de scheiding zou zijn. Er werd zelfs gespeculeerd dat zij doodgestoken zou zijn en dat zou de reden kunnen zijn dat ze toch ergens opgedoken is. Wellicht werden die geruchten het koningshuis te veel en dachten ze: nu moeten we haar toch wel laten zien zodat het volk weet dat ze in leven is."   

"Prinses Salma is enorm populair"

Dat de prinses opnieuw opgedoken is, is zeker een gespreksonderwerp voor de gewone man in de straat. 

"Prinses Salma was enorm populair, ze was echt een vrouw van het volk", legt De Koning uit. "Ze kwam niet uit een belangrijke familie of zo. Ze zag er altijd heel mooi uit. Ze droeg geen hoofddoek. Ze won harten met bijvoorbeeld haar speeches over vrouwenrechten. Ze was ook de eerste vrouw van een Marokkaanse koning die zo in het publiek gezien werd." Dat het koningshuis nog steeds niet communiceert, blijft de geruchten dus voeden. 

Beluister hier het gesprek met Willemijn de Koning uit "De ochtend": 

Meest gelezen