Rapper Don Luca naar universiteit Bologna voor lezing over "cité-taal"

De Genkse Italiaan Don Luca is net terug van een weekje Bologna. Hij was uitgenodigd door professor Marco Prandoni die Nederlands doceert aan de universiteit van Bologna. De afdeling 'Buitenlandse taal, literatuur en cultuur' onderzoekt al een tijd de invloed van het mijnverleden op de taal in de Limburgse mijngemeenten.

Don Luca is een Italiaanse Genkenaar die rapmuziek maakt. Zijn teksten zijn geschreven in cité-taal, de typische taal in Genk. "Je groeit erin op", zegt Don Luca. "Taal neem je over en later merk je pas dat er een verschil is met sommige andere Genkenaren. Toen ik op de middelbare school zat en mijn wereld groter werd, wezen mijn klasgenoten me op de verschillen met de taal die zij spraken. Toen viel het mij ook pas op. Cité-taal blijft zich ook ontwikkelen. Die verandert voortdurend. Cité-taal is iets organisch, wordt ook beïnvloed door de Nederlandse rapmuziek. De sterkste uitspraken overleven het en verspreiden zich."

"Wa make"

"Twee jaar geleden hebben ze aan de universiteit van Bologna mijn nummer "Wa make" besproken en onderzocht", vertelt Don Luca. "Nu was ik uitgenodigd om te praten over muziek en over de Italiaanse cultuur in een mijnwerkersgemeente. Vorige maand kwamen enkele studenten uit Bologna naar Genk voor een onderzoek naar de 1ste, 2de en 3de generatie Italianen in Limburg. Die zijn samen met mij naar mijn ouderlijk huis gegaan voor gesprekken over het dagelijkse leven, verenigingsleven, de Italiaanse keuken, de taal en de impact op muziek."

Nederlands in Bologna

"Het was heel vreemd om te merken dat studenten van de universiteit van Bologna zo goed Nederlands spreken. En dat ze bovendien mijn muziek zo goed kennen en ook hebben bestudeerd. 's Avonds moest ik optreden in een koffiebar. Toen ik daar "Wa make" en "Zwart goud" zong, begonnen die Italiaanse studenten spontaan mee te zingen. Ze spreken echt heel vlot Nederlands. Ik wist op den duur niet meer of het Italianen of Limburgers waren. Heel vreemd! Nie normaal!"

Wat is "cité-taal"?

Cités is een straattaal. De taal ontstond in de laatste helft van de twintigste eeuw in Belgisch Limburg, in steden als Genk, Beringen, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder en Maasmechelen. De taalvariant ontstond uit de bastaardtaal die de mijnwerkers uit Italië, Turkije en Griekenland gebruikten om met elkaar in de mijnen te communiceren.

Vandaag is het de taal van de jongeren uit de cités, de arbeiders- en migrantenwijken in de steden. Het cités is rijk aan schuttingwoorden, met de grammatica van het Limburgs, de melodie van het Italiaans en de woordenschat van het Italiaans, het Grieks, het Spaans, het Frans,het Engels, en het Turks.

Meest gelezen