Videospeler inladen...

Ryanair voert babytoeslag in: 25 euro per kind

Voortaan moeten passagiers van luchtvaartmaatschappij Ryanair betalen om een baby mee te nemen. Voor een kind dat jonger is dan 24 maanden betaal je 25 euro extra. Consumentenorganisatie Test-Aankoop hekelt dat principe en vraagt Ryanair om hun nieuwe toeslag te herzien.

Het aanrekenen van een vergoeding per peuter op schoot is niet illegaal. Heel wat andere luchtvaartmaatschappijen werkten voordien al met een "babytaks". Bij Brussels Airlines of KLM bijvoorbeeld betaal je 10% van de ticketprijs, in ruil voor extra voordelen zoals een babymaaltijd en een extra stuk bagage. 

We gaan Ryanair aanschrijven en vragen deze toeslag te schrappen

Jens Van Herp, woordvoerder Test-Aankoop

De nieuwe toeslag schoot bij consumentenorganisatie Test-Aankoop in het verkeerde keelgat. "Dit is absoluut consumentonvriendelijk", zegt woordvoerder Jens Van Herp. "Ouders met jonge kinderen hebben al genoeg zorgen aan hun hoofd bij een vliegreis". Volgens de organisatie is de nieuwe toeslag in strijd met artikel 23 van de Europese verordening inzake gemeenschappelijke regels voor de exploitatie van luchtdiensten. "We gaan Ryanair aanschrijven en vragen deze toeslag te schrappen", zegt de woordvoerder.

Test-Aankoop bekritiseert vooral de transparantie van de luchtvaartmaatschappij. "Wanneer bij de boeking wordt vermeld dat er een kind jonger dan 24 maanden zal meereizen, vermeldt de pop-up dat "elke eventuele subsidie voor de babyboeking wordt toegewezen aan de eerste volwassen passagier van de boeking". Het gaat hier nochtans om een vast en voorspelbaar bedrag van 25 euro. Als het verplicht is, moet het van in het begin worden vermeld", besluit Van Herp.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen