BELGA/CLAESSEN

Trafigura redt Nyrstar, ten koste van overige aandeelhouders

Het noodlijdende zinkbedrijf Nyrstar wordt van de ondergang gered door hoofdaandeelhouder Trafigura. De grondstoffenhandelaar krijgt 98 procent van de aandelen van Nyrstar in handen. De overige Nyrstar-aandeelhouders zullen zo goed als niets overhouden.

Het gaat al lange tijd slecht bij de Belgische zinkgroep Nyrstar. Oorzaak van de problemen: een diepe schuldenput die maar niet gedempt raakt. Trafigura, dat tot vandaag 24 procent van de aandelen in handen had, wil nu - excusez les mots, herinner u het gifschip Probo Koala - schoon schip maken bij Nyrstar.

Er is een deal gesloten waarbij Trafigura maar liefst 98 procent van de aandelen in handen krijgt en een nieuw overbruggingskrediet voorziet van 250 miljoen dollar. Het oude Nyrstar zal ondergebracht worden in een nieuwe, Engelse dochtervennootschap, die de naam Newco krijgt. De rest van de aandeelhouders zullen via het oude Nyrstar onrechtstreeks 2 procent van de aandelen krijgen van Newco.

Kiezen of delen

Als deze reddingsoperatie niet zou plaatsvinden, “zou dit hoogstwaarschijnlijk leiden tot de insolventie van de vennootschap en de groep, waarvan verwacht wordt dat dit zal resulteren in aanzienlijke schade aan de klanten, leveranciers en 4.100 werknemers van de groep, een zeer aanzienlijk waardeverlies voor alle financiële stakeholders, en een volledig verlies voor de aandeelhouders", laat Nyrstar weten in een persbericht.

Met andere woorden: voor de andere aandeelhouders is het kiezen of delen. Zoniet zou het zinkende zinkschip definitief verloren gaan.

(lees verder onder de tweet van Nyrstar)

De vakbonden ABVV Metaal en ACV-CSC Metea verwelkomen de overname als een positieve ontwikkeling. "Wij zeggen al langer dat de schuldenlast van de groep een goed draaiende fabriek naar beneden haalt, dus dit is een goede beslissing."

De regeling die is getroffen, valt bij de vakbonden in goede aarde. In het verleden werd zelfs geopperd dat het beter zou zijn dat de noodlijdende Nyrstar-groep failliet ging, omdat de smelterij van de groep in Balen goed draait en meteen zou worden overgenomen door een ander bedrijf.

"Goed nieuws"

Volgens ABVV-secretaris Hans Vaneerdewegh heeft Trafigura al te kennen gegeven te zullen investeren in de Balense vestiging. "Het is goed nieuws voor de werknemers dat een grote schuldenlast van de schouders van de groep valt."

Dirk Van der Eycken, vakbondssecretaris bij ACV-CSC Metea, verwacht dat de overname voor wat stabiliteit in de onderneming zal zorgen. "Het is pompen of verzuipen voor Nyrstar", zegt hij. "Dat er nu een oplossing voor de schuldenlast gevonden wordt, is een goede zaak."

De vakbonden wachten nu op verdere details van de regeling. Op de bedrijfsterreinen van Nyrstar in Balen en Pelt werken in totaal 550 werknemers.

Meest gelezen