Videospeler inladen...

Verkeersinstituut Vias wil een nultolerantie voor motorrijders

Wie met de motor de weg opgaat, zou helemaal geen alcohol meer mogen drinken. Het aantal ongevallen met motards onder invloed is licht gestegen, zegt Vias. Daarom is het beter om de alcohol te laten. De motards willen iedereen mee in het bad.

Het verkeersinstituut Vias komt met een nieuw advies na de laatste ongevallencijfers. Daaruit blijkt dat het aantal ongevallen met dronken motards licht gestegen is. Dat is niet verwonderlijk, zegt Stef Willems van Vias.  "Bij motorrijders kan een heel klein beetje alcohol al leiden tot coördinatieverlies en evenwichtsstoornissen, en dus tot ongevallen." De meeste motorrijders weten dat natuurlijk wel, maar ze lijken hun gedrag niet aan te passen. "Bij 6,6 procent van de letselongevallen bij motorrijders was de motorrijder onder invloed van alcohol," zegt Willems. Daarom pleit hij voor nultolerantie. "Op Europees vlak is dat al een richtlijn. In de praktijk komt het neer op 0,2 promille."

Nultolerantie is voor iedereen, zeggen de motards

De motorrijders zijn het niet helemaal eens met Vias. "Ik zie geen enkele reden waarom motorrijders geviseerd moeten worden," zegt Theo Beeldens van de belangengroep Motorcycle Action Group. Iedereen moet mee in het bad, vindt hij. "Nultolerantie is voor iedereen." Dronken rijden is niet gevaarlijker voor een motard dan voor een autobestuurder, zegt Beeldens. "Het gebruik van alcohol maakt de bestuurder misschien roekelozer, maar het heeft niks met evenwicht te maken. Een motor houdt zichzelf in evenwicht, die valt niet om."

Stef Willems spreekt toch van een groter risico bij motorrijders. "Bij de autobestuurder ligt het grootste risico bij meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed. Bij motorrijders geeft een beetje alcohol tussen 0,2 en 0,5 promille al evenwichtsverlies en een grotere kans op een ongeval." Willems vindt het beter om eerst de grootste risico's uit het verkeer te halen, en blijft er dus bij: eerst nultolerantie voor de motorrijders.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen