Zweedse actrice Bibi Andersson (83) overleden, de muze van Ingmar Bergman

De Zweedse actrice Bibi Andersson (83) is overleden. Dat meldt haar dochter aan het Franse persbureau AFP. Ze werd weleens de muze van de Zweedse cineast Ingmar Bergman genoemd. Ze speelde alles samen mee in een tiental van zijn films. Verschillende daarvan groeiden uit tot echte filmklassiekers zoals "Het zevende zegel" en "Persona".

Bibi Andersson werd halfweg jaren 30 als Berit Elisabeth Andersson geboren in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Na haar schooltijd trok ze naar de toneelschool in haar geboortestad, maar dat veranderde toen ze de regisseur Ingmar Bergman ontmoette. Ze werkte in 1951 voor het eerst met hem samen voor een reclamefilmpje voor een wasmiddel.

Lees verder onder de foto van Bergman en Andersson:

Uiteindelijk verliet ze de toneelschool in Stockholm en stond ze op de planken in Malmö waar Bergman theaterstukken regisseerde. Daarna zette ze opnieuw samen met hem haar eerste stapjes op het witte doek. Alles samen speelde ze in een tiental films van Bergman. Ze werd vaak zijn muze genoemd en de twee hadden ook een korte relatie.

Andersson speelde zo mee in "Het zevende zegel" (1957), "Wilde aardbeien" (1957) en "Persona" (1966). Stuk voor stuk films die uitgroeiden tot echte filmklassiekers. Het zwaartepunt van haar carrière lag in de jaren 50 en 60. Ze kreeg voor haar acteerwerk verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Beer tijdens het filmfestival van Berlijn in 1963.

Bekijk hieronder de trailer van "Persona":

Meest gelezen