7 mensenhandelaars smokkelden 300 transmigranten vanop E17: celstraffen tot 6 jaar

In Dendermonde zijn zeven mensensmokkelaars veroordeeld tot celstraffen tot zes jaar. De zeven Koerden smokkelden transmigranten naar Groot-Brittannië vanop de parking aan de E17 in Waasmunster. Van januari tot april vorig jaar smokkelden ze minstens 300 Koerdische slachtoffers, vaak in koelwagens. 

De rechter in het Oost-Vlaamse Dendermonde heeft vanmiddag beslist om zeven mensensmokkelaars te veroordelen tot verschillende celstraffen. Zes van de zeven hebben effectieve celstraffen gekregen van vier tot zes jaar, een laatste veroordeelde kreeg twee jaar gevangenisstraf. 

De zeven Koerden gingen in een korte periode stevig te werk: van januari tot april 2018 smokkelden ze minstens 300 Koerdische transmigranten met vrachtwagens naar Groot-Brittannië. Vaak maakten de twintigers ook gebruik van koelwagens, omdat die minder gecontroleerd worden. Uit het gerechtelijk onderzoek bleek dat de bende zeer goed georganiseerd was en soms brutaal te werk ging.

Door een samenwerking van de Franse en Belgische politie konden drie van de zeven smokkelaars opgepakt worden. Zij blijven nu in de cel en twee van hen zijn ook veroordeeld tot een boete van meer dan één miljoen euro. Vier anderen zijn kunnen ontkomen en zijn dus bij verstek veroordeeld. 

Meest gelezen