Ecologisch "bomenboek” van Richard Powers wint Pulitzerprijs

“Tot in de hemel”, de monumentale bomenroman van de Amerikaanse schrijver Richard Powers, is bekroond met de Amerikaanse Pulitzerprijs voor fictie. Zangeres Aretha Franklin krijgt postuum een Pulitzer-vermelding, als eerste vrouwelijke muzikante ooit.

De Pulitzers zijn de jaarlijkse Amerikaanse onderscheidingen voor auteurs, componisten en journalisten. “The overstory” van Richard Powers, in het Nederlands vertaald als “Tot in de hemel” is bekroond als beste fictie. “Een slim gestructureerd verhaal dat vertakt en uitwaaiert, net als de bomen in het hart van de roman. Bomen die verbonden zijn, als een echo van de mensen die bij hen leven.”

Richard Powers voert in de roman een hele reeks personages ten tonele, die allemaal een bijzondere band hebben met een boom. Hun levens haken in elkaar, op een moment dat een bos bedreigd is. De passage waarin activisten maandenlang hoog in de kruinen kamperen en dicht bij de "ziel" van het woud komen, is adembenemend geschreven. "Tot in de hemel" is een bij uitstek ecologische roman van een schrijver die vaak wetenschap en literatuur met elkaar vermengt. Andere bekende romans van Powers: “Het zingen van de tijd”, “De echomaker” en “Orfeo”. 

Zangeres Aretha Franklin heeft postuum een Pulitzervermelding gekregen, "voor haar onuitwisbare bijdrage aan de Amerikaanse cultuur gedurende meer dan vijf decennia". Franklin is de eerste vrouwelijke muzikante aan wie de eer te beurt valt. Ze overleed in augustus vorig jaar op haar 76e. 

In de media ging de Pulitzer voor openbare dienst naar de South Florida Sentinel, die fouten aan het licht bracht bij de school en de politie na de schietpartij in een school in februari 2018 in Parkland, Florida. In de categorie “Breaking news” won de Pittsburgh Post, ook voor de verslaggeving van een schietpartij, in de synagoge Tree of Life in Pittsburgh.

The New York Times is bekroond voor een onderzoek van anderhalf jaar naar de financiën van president Donald Trump; de Wall Street Journal spitte de zaak van twee vrouwen uit die door Trump werden omgekocht om te zwijgen over hun affaires met hem. 

In het internationale nieuws gaan er Pulitzerprijzen naar drie journalisten van het agentschap Associated Press voor hun reeks over de oorlog in Jemen en naar het agentschap Reuters voor onthullingen over de boeddhistische schuldigen van de moordpartijen op de islamitische Rohinya in Myanmar. Alle Pulitzers vindt u hier.

Meest gelezen