Alweer tekort aan luchtverkeersleiders: oostsector van Belgische luchtruim komende nacht gesloten

Door een tekort aan luchtverkeersleiders zullen er komende nacht alweer een aantal vliegtuigen niet kunnen opstijgen of landen. Dit zal vooral gevolgen hebben voor vrachtvliegtuigen.

Doordat zich een aantal luchtverkeersleiders ziek hebben gemeld, zullen er op de Belgische luchthavens, tussen 1.30 en 4.30 uur geen vliegtuigen kunnen landen die uit het oosten komen aangevlogen.

Ook vliegtuigen die moeten opstijgen in die richting zullen dat niet kunnen. Dat meldt Dominique Dehaene, woordvoerder van Skeyes, het vroegere Belgocontrol.

Dit zal geen gevolgen hebben voor de burgerluchtvaart, maar wel voor een aantal nachtvluchten van vrachtvliegtuigen. Over hoeveel vluchten het gaat, is niet bekend. Maar dit zal vooral gevolgen hebben voor de luchthaven van Luik.

Sociaal conflict

Skeyes kampt al weken met een sociaal conflict, onder meer over de werkdruk en de arbeidsorganisatie. Dat leidde de afgelopen weken tot meerdere sluitingen van het luchtruim gedurende enkele uren in de nacht. 

De luchtverkeersleiders van Skeyes staan in voor het luchtverkeer tot 7.500 meter hoogte en dus voor het landen en opstijgen op de Belgische luchthavens. Het hogere luchtruim is de bevoegdheid van Eurocontrol. Als er gezegd wordt dat "het luchtruim gesloten wordt", betekent dit dus dat vliegtuigen op grote hoogte wel gewoon kunnen blijven overvliegen.

Meest gelezen