Brussel-Noord: De Lijn vraagt federale regering om dringend in te grijpen

De Lijn vraagt minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) om dringend in te grijpen in verband met de toestand met de transmigranten aan Brussel-Noord. Dat heeft de directie gezegd tijdens het overleg met de vakbonden, die dreigen met een staking tegen het veiligheids- en netheidsprobleem door de vele migranten in het busstation. De Block laat weten dat migranten bed, bad en brood kunnen krijgen als ze hier asiel aanvragen.

De directie van De Lijn heeft vandaag aan tafel gezeten met de vakbonden om de situatie aan het busstation bij Brussel-Noord te bespreken. De buschauffeurs klagen dat hun werkomstandigheden bemoeilijkt worden door de vele transmigranten in het busstation: reizigers voelen zich onveilig en de omgeving ligt er smerig bij. De vakbonden dreigen met een staking als er niks gebeurt.

Een busstation is geen opvangcentrum

De Lijn

De Lijn laat sinds zaterdag extra veiligheidsagenten patrouilleren en wil dat het Brussels Gewest extra schoonmaakploegen inzet. Het Gewest is eigenaar van het Communicatiecentrum Noord (CCN), waar het busstation zich bevindt. Vrijdag is er overleg met het Gewest over de eventuele verplaatsing van de bushaltes van De Lijn naar het Noordplein, naast het CCN.

De Lijn dringt aan op een oplossing op lange termijn en heeft een brief gestuurd naar minister De Block met de vraag om dringend in te grijpen. "Een busstation is geen opvangcentrum", aldus De Lijn, die wil dat de federale overheid alternatieve opvang inricht. 

Die mensen mogen allemaal asiel aanvragen en hebben dan recht op bed, bad en brood

Kabinet minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD)

"Die mensen mogen allemaal asiel aanvragen en hebben dan recht op bed, bad en brood", reageert het kabinet van minister De Block. Voor de rest verwijst het kabinet naar de politie, die bevoegd is om de overlast aan te pakken. "Wij kunnen niets meer doen."

Meest gelezen