Burgerlobby PRO krijgt de steun van nieuwe afdelingen in Begijnendijk en Bekkevoort

De burgerlobby PRO, die zowel in Vlaams-Brabant als in Limburg lijsten heeft ingediend voor de komende federale en Vlaamse verkiezingen, krijgt de steun van Samen Begijnendijk en Gemeentebelangen Bekkevoort. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen haalde Samen in Begijnendijk 26,7 procent van de stemmen en levert er met Bert Ceulemans de burgemeester. Gemeentebelangen was in Bekkevoort goed voor 10,3 procent van de stemmen.

Met de nieuwe afdeling die in Scherpenheuvel-Zichem werd opgericht, overkoepelt PRO in Vlaams-Brabant momenteel 14 lokale groepen waarvan de meeste in oktober deelnamen aan de lokale verkiezingen. Er werden toen enkele grote successen behaald, zoals in Merchtem waar PRO uit het niets 24,4 procent haalde. In Meise maakt PRO deel uit van het schepencollege. Aangesloten bij PRO zijn VOLK Asse, Samen Begijnendijk, GBL Bekkevoort, GB Galmaarden, PRO Gooik, PRO Halle, KNV Kortenberg, PRO Lennik, PRO Meise, PRO Merchtem, Anders Roosdaal, Voluit Respect! Vilvoorde, PRO Zellik-Relegem en PRO uit Scherpenheuvel-Zichem.

PRO streeft in de eerste plaats naar een nieuwe bestuurscultuur waarin de burger echt inspraak krijgt en systematisch, actief en transparant betrokken wordt bij het beleid. De groep heeft scherpe kritiek op de actuele 'coalitiecultuur' waarbij de besluitvorming geconcentreerd is in geheime partijcenakels en ministeriële kabinetten. PRO is onder meer voorstander van het Zwitsers model van referenda over hete hangijzers. De inhoud van de rest van haar verkiezingsprogramma laat ze deels afhangen van de resultaten van een onlinebevraging waaraan iedereen tot 5 mei kan deelnemen.

Meest gelezen