Videospeler inladen...

Franse president Emmanuel Macron spreekt de natie toe: "We zullen Notre-Dame in 5 jaar heropbouwen"

De Franse president Emmanuel Macron zegt dat de uitgebrande Notre-Damekathedraal in Parijs in vijf jaar zal worden heropgebouwd, mooier dan ooit. Dat heeft hij aangekondigd in een televisietoespraak vanuit het Elysée, het presidentieel paleis. 

"Wij zijn een volk van bouwers", aldus Macron. "Dus zullen wij de Notre-Damekathedraal mooier dan ooit tevoren heropbouwen. Ik wil dat dit in 5 jaar wordt afgewerkt. Wij kunnen dat."

Volgens Macron heeft de brand van gisteravond de Parijzenaars, de Fransen en de wereld geraakt. Maar de geschiedenis stopt niet, en dus moeten we nieuwe uitdagingen aangaan, aldus de Franse president. 

De brand in de Notre-Dame heeft ook de plannen van de president zelf doorkruist, want die zou gisteren zijn langverwachte toespraak over het "Grand débat national" houden en een antwoord bieden op de eisen van de gelehesjesbeweging. "Ik zal daarop terugkomen, zoals ik dat heb beloofd", aldus Macron. Volgens hem is nu niet het juiste moment om het grote nationale debat af te sluiten.

Steven Decraene: "Zal Frankrijk, land van contestatie, het plan van Macron zomaar aanvaarden?"

Videospeler inladen...

Meest gelezen