Videospeler inladen...

Nu al ruim 900 miljoen euro beloofd voor heropbouw Notre-Dame in Parijs (soms ook uit eigenbelang)

Een aangeslagen Franse president Emmanuel Macron beloofde gisteravond dat zijn land de kathedraal in het hart van Parijs zal heropbouwen. Meteen zijn een aantal initiatieven gestart om die wedergeboorte te financieren, maar het zal erg veel geld kosten. Dat stroomt echter vlot binnen, zo blijkt.

Verrijzenis is een thema van deze paasweek en dat slaat ook op de Notre-Dame in Parijs. Vrijwel meteen zijn grote privé-sponsors opgedoken. Een overzichtje:

  • familie Arnault van luxegroep LVMH (Louis Vuitton, Dior): 200 miljoen
  • familie Bettencourt van L'Oréal: 200 miljoen euro
  • familie Pinault van luxeketen Kering (Gucci, YSL): 100 miljoen euro
  • oliegroep Total: 100 miljoen euro
  • reclamebedrijf JCDecaux: 20 miljoen euro
  • grootbank Société Générale: 10 miljoen euro
  • familie Bouygues (bouw en telecom): 10 miljoen euro
  • Fimalac (ratingkantoor Fitch): 10 miljoen euro
  • bank Crédit Agricole: 5 miljoen euro
  • consultant Capgemini: 1 miljoen euro
Ook de banken BNP Paribas, Crédit Mutuel en CIC en de bouwgroep Vinci willen ook schenken, net als bandenproducent Michelin, maar zullen later beslissen over het bedrag. Ook de Amerikaanse IT-gigant Apple gaat een duit in het zakje doen.
 

Gisteravond kondigde de stichting Fondation du Patrimoine aan dat ze vandaag al op haar site een campagne voor de financiering van de wederopbouw zal beginnen. Die campagne was al meteen gecrasht onder de massa bezoekers, maar is nu actief. Blijkbaar willen veel mensen hun steentje bijdragen. Die "fondation" is een onafhankelijke stichting die het culturele erfgoed in Frankrijk renoveert.

Het beeld van koning Lodewijk XIII door Guillaume Coustou naast het altaar. Foto: Aconcagua.

De overheid blijft niet achterwege. Ile-de-France -de regio van Parijs- heeft meteen 10 miljoen vrijgemaakt voor het stabiliseren van wat er nog staat. Er stromen ook giften toe uit andere regio's en steden in Frankrijk. De stad Parijs doet daar nog 50 miljoen bovenop, maar daarmee komen we er uiteraard niet. De Parijse burgemeester Anne Hidalgo wil een internationale donorconferentie voor de wederopbouw van de Notre-Dame bijeenroepen en dat zou ook wel gehoor kunnen krijgen.

Zo heeft de Europese president Donald Tusk de lidstaten opgeroepen om hun steentje bij te dragen. Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, vraagt zijn leden symbolisch hun dagvergoeding af te staan. De Europese Centrale Bank zet 9 miljoen euro opzij voor de wederopbouw.  Zelfs Japan en Rusland zijn bereid om experten te sturen of financieel bij te dragen. Gisteravond -toen de vlammen nog hoog uitsloegen- heeft de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, Frankrijk steun beloofd. Het hoofdkwartier van de Unesco is in Parijs.

Hoeveel gaat dat kosten?

De brand is vanochtend dan geblust, het zal nog wel een tijdje duren vooraleer experten ook maar een begin kunnen maken met het inschatten van wat er nu moet gebeuren, hoe dat moet en hoeveel dat uiteindelijk zal kosten. De bouw van de kathedraal heeft ook meer dan twee eeuwen geduurd, maar met de huidige technieken kan dat uiteraard sneller.

De brand in de kathedraal van Reims tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Een succesvol precedent uit een recent verleden is de wederopbouw van die andere iconische kathedraal in Frankrijk, die in Reims waar in meer dan duizend jaar 25 Frankische en Franse koningen zijn gekroond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het dak en het interieur verwoest door brand veroorzaakt door inslaande granaten, maar tussen 1919 en 1938 is de kathedraal volledig heropgebouwd met steun van de Rockefeller Foundation uit de VS.

Hoe erg de verwoesting ook is, de snelle beloften tot hulp uit binnen- en buitenland doen vermoeden dat de wederopbouw van de Notre-Dame wellicht sneller zal kunnen verlopen dan uit de ruïnes nu blijkt. Voor Frankrijk gaat het om de gevoelige nationale eer en een belangrijke focus van toerisme en ook de Unesco kan geen langdurig smeulend litteken vlak bij haar hoofdkwartier dulden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder onze collega Steven Decraene vanuit Parijs:

Videospeler inladen...

Meest gelezen