Frankrijkkenner Johan Op de Beeck is aangeslagen: "We zullen een ruïne zien, ik vrees de dag dat ik die zal aanschouwen"

Frankrijkkenner en auteur Johan Op de Beeck is zwaar aangeslagen door de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs. "Ik denk dat er voor generaties een verminkte stad zal liggen", zegt hij. "We zullen een ruïne zien."

Op de Beeck volgt Frankrijk op de voet en schreef al verschillende boeken over de Franse geschiedenis, onder meer over Napoleon en Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Dat een icoon van de Franse geschiedenis nu zwaar beschadigd is, raakt hem dan ook diep.

"Dit is een verschrikking die nu eigenlijk pas goed tot mij doordringt", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Ik denk dat er voor generaties een verminkte stad ligt. Velen onder ons zullen als ze naar Parijs afzakken nooit meer de Notre-Dame zien zoals ze geweest is. De mensen van mijn generatie zullen nog een ruïne zien en misschien de heropbouw." 

Velen onder ons zullen nooit meer de Notre-Dame zien zoals ze geweest is

"Dit wordt een werk van decennia. Toen Viollet-le-Duc (een Franse architect, red.) in de 19e-eeuw alleen nog maar de nu ingestorte spitstoren heeft gerestaureerd, heeft dat werk 26 jaar geduurd. En de technologie is ook niet spectaculair veranderd. Dat gaat over mensen die op ladders en met touwen stenen naar boven hijsen. We zullen nog vele jaren dat hart zien bloeden."

"De Notre-Dame overstijgt het katholicisme"

Volgens Op de Beeck is de Notre-Dame niet alleen van groot belang voor de katholieke wereld, maar overstijgt het monument ook het katholicisme. "Om één voorbeeld te geven, oud-president François Mitterand, allesbehalve een katholiek, heeft in zijn testament toegestaan dat er in de Notre-Dame een mis werd opgedragen na zijn dood."

"De Fransen en de Parijzenaars vinden elkaar telkens de stad getroffen wordt, en dat is de laatste jaren toch verschrikkelijk vaak gebeurd: Charlie Hebdo, de Bataclan, noem maar op. Telkens is de Notre-Dame de magneet geweest die over de levensbeschouwingen heen de mensen verbonden heeft. Een monument van stabiliteit, van schoonheid, van rust, is nu aangetast."

Een monument van stabiliteit en van schoonheid is nu aangetast

Maar daarnaast zit de Notre-Dame ook in de harten van mensen over de hele wereld, zegt de auteur en oud-journalist. "Dit is niet alleen van Parijs, dit is van de mensheid. Vorig jaar alleen al waren er 13-14 miljoen mensen die de kathedraal kwamen bezoeken. Dat zijn echt geen Fransen allemaal. Het is een symbool, samen met de Arc de Triomphe en de Eiffeltoren. Parijs blijft op cultureel vlak toch nog altijd wel ergens het centrum van de planeet."

De volgende keer dat Op de Beeck naar Parijs gaat, zal het met een bang hart zijn. "Ik vrees de dag om dat te moeten aanschouwen. We gaan een ruine zien. Het ligt in onze menselijke natuur om pijn te lijden over zoiets, maar ook om het terug op te bouwen. Misschien zal ik het niet meer meemaken, maar die Notre-Dame, die komt terug recht."

Misschien zal ik het niet meer meemaken, maar die Notre-Dame, die komt terug recht

Beluister het gesprek met Johan Op de Beeck in "De ochtend":

Meest gelezen