Kranten koppen wereldwijd over "notre drame": een overzicht

De hele wereld keek gisteravond toe hoe de Notre-Dame in hartje Parijs deels ten prooi viel aan de vlammen. Deze morgen openen kranten wereldwijd met het onwaarschijnlijke beeld van de brandende kathedraal. 

Franse kranten

De torenspits van de Notre-Dame die bezwijkt door het vuur. Dat is het beeld dat op de meeste Franse krantencovers te zien is. De krant Libération beschrijft het met de alleszeggende woordspeling "Notre Drame". De Parijse krant Le Parisien is in rouw en schrijft "Notre-Dame des larmes", de tranen van Onze-Lieve-Vrouw.

"Le coeur en cendres" (het hart in as), dat is de kop van het katholieke dagblad La Croix. De Notre-Dame van Parijs is inderdaad in verschillende opzichten het hart: het hart van Parijs (Le Point Zéro, het nulpunt waar alle afstanden tot Parijs worden berekend), maar ook het hart van de middeleeuwse Europees-christelijke cultuur. Ook de zakenkrant Les Echos opent vandaag met "De tragedie van Parijs". 

Belgische kranten

Ook de kranten in ons land koppen op de verwoestende brand. De Morgen beschrijft het ongeloof. De Standaard meldt het als ware het een sterfgeval: "Notre-Dame de Paris (1260-2019). Het Laatste Nieuws heeft het over de "tristesse" en ook Het Belang van Limburg heeft het over het verdriet: "Parijs huilt". Net als enkele Franse kranten gebruikt Het Nieuwsblad de woordspeling "Notre Drame". De Duitstalige krant Grenzecho heeft het over de ontsteltenis in Parijs. Franstalige kranten hebben het onder meer over "vlammen en tranen".

Kranten uit het Verenigd Koninkrijk

De tabloid The Sun, de meest gelezen krant in Engeland, opent dramatisch met "Notre doom" (ons noodlot). The Daily Telegraph houdt het lyrisch met "Parijs huilt voor haar geliefde dame". Daily Mail kopt op het historische verlies: "Negen eeuwen geschiedenis verloren in goddeloos inferno". De Schotse krant The Scotsman heeft een Franse kop vandaag: "La tragédie de Notre Dame". 

Spaanse kranten

Ook de kranten in Spanje openen met het drama van Parijs. La Vanguardia spreekt over een "symbool van Europa" dat verwoest is. 

Meest gelezen