Herlees de liveblog: Verwoestende brand in de Notre-Dame, the day after

Een dag na de brand in de Notre-Dame in Parijs krijgen we stilaan zicht op de schade aan de kathedraal, al is het voor een volledig beeld nog veel te vroeg. De schade aan het gebouw is enorm, maar de stenen structuur is wel gered. De Franse president Macron heeft gezegd dat de kathedraal binnen de 5 jaar heropgebouwd zal worden. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Einde liveblog

Na een dag waarop de schade werd opgemeten van de brand in de Notre Dame, sluiten we deze liveblog af. 

Honderden houden wake op boogscheut van Notre-Dame

Op de Place Saint-Michel, op wandelafstand van de Notre-Dame hebben honderden mensen vanavond een wake gehouden, ter ere van de uitgebrand kathedraal. Er werden religieuze teksten gelezen en er werd voorgelezen uit het oeuvre van Victor Hugo.

Honderden houden wake op boogscheut van Notre-Dame

Op de Place Saint-Michel, op wandelafstand van de Notre-Dame hebben honderden mensen vanavond een wake gehouden, ter ere van de uitgebrand kathedraal. Er werden religieuze teksten gelezen en er werd voorgelezen uit het oeuvre van Victor Hugo. Ook werd er gezongen.

Axa kijkt mogelijk tegen hoge verzekeringsclaims aan

De Franse verzekeraar Axa laat weten dat het bedrijf mogelijk aankijkt tegen een aantal verzekeringsclaims na de brand in de Notre-Dame. De Franse groep is namelijk de verzekeraar van twee van de aannemers die in de kathedraal aan het werk waren.

Daarnaast staat Axa ook in voor de verzekering van een aantal relikwieën en kunstwerken die zich in de kathedraal bevonden. 

Tegelijk laat de verzekeraar weten dat 10 miljoen te zullen schenken voor de heropbouw van de kathedraal in Parijs. 

Steven Decraene (één dag na de brand): "Toeristen, journalisten en ramptoeristen"

Onze reporter en Frankrijkkenner Steven Decraene maakt de balans op één dag na de brand in de Notre-Dame. 

Videospeler inladen...

Kunsthistoricus François Blary: “Kathedraal van Nantes heropbouwen duurde 50 jaar”

Onze reporter Steven Decraene sprak één dag na de brand van de Notre-Dame in Parijs onder anderen met een kunsthistoricus. En die vreest dat de heropbouw van de gehavende kathedraal een werk van zeer lange adem wordt. Hij verwijst daarbij naar de kathedraal van Nantes die in 1972 ook door een zware brand werd getroffen.

Videospeler inladen...

Haan van Notre-Dame teruggevonden

Het Franse ministerie van Cultuur laat weten dat de haan die op de spits van de Notre-Dame stond, is teruggevonden.  Op een foto is te zien dat de koperen haan zwaar beschadigd is. 

Macron in toespraak: "Notre-Dame binnen de 5 jaar heropbouwen, mooier dan ooit tevoren"

De Franse president Emmanuel Macron is om 20 uur stipt begonnen aan een toespraak, en richt zich tot de Fransen om zich te verenigen en de Notre-Dame opnieuw op te bouwen en dit binnen de 5 jaar. "Wij zijn een volk van bouwers", zegt hij tot zijn burgers. 

Zijn Belgische kerken en kathedralen goed verzekerd?

De Notre-Dame was niet verzekerd. In ons land is dat anders. Alle kathedralen zijn goed verzekerd. De verzekeraars leggen wel strenge eisen op. Koen Verhoeven van IC Verzekeringen legt uit hoe dat zit.

Videospeler inladen...

Steven Decraene: "De teller staat al op meer dan 750 miljoen euro"

Verslaggever Steven Decraene van VRT NWS staat bij de Notre-Dame en geeft in "Het Journaal" van 19 uur een update over de gevolgen van de brand van gisteravond, en over de vele giften die al zijn toegezegd door puissant rijke Franse families.

Videospeler inladen...

Franse president Emmanuel Macron houdt toespraak om 20.00 uur

De Franse president Emmanuel Macron spreekt om 20 uur zijn landgenoten toe, zo heeft het Elysée zonder verdere verduidelijkingen aangekondigd. Macron zou aanvankelijk gisteren de Fransen inlichten over zijn antwoord op het protest van de "gele hesjes" en de resultaten van het "Groot Nationaal Debat", maar annuleerde die toespraak vanwege de brand in de kathedraal Notre-Dame.

Meest gelezen