Videospeler inladen...

Na de verwoestende brand in de Notre-Dame: wat ging verloren en wat is gered?

De Notre-Dame in Parijs is niet alleen een kunstwerk op zich, de kathedraal herbergt ook een schat aan kunstwerken en relikwieën. De oudste glasramen en het hoofdorgel hebben de brand overleefd, net als de belangrijkste relikwie: de doornenkroon van Jezus. De 19e-eeuwse torenspits en het dakgebinte zijn in de brand gebleven.

"Doornenkroon van Jezus" gered

De belangrijkste relikwie van de kathedraal Notre-Dame van Parijs kon gered worden: de doornenkroon van Jezus. Volgens de katholieke overlevering gaat het om de authentieke kroon die Christus droeg net voor zijn kruisiging. Ook een wit gewaad van de Heilige Lodewijk is in veiligheid gebracht, net als enkele kelken en schilderijen.

Ook de schat van de Notre-Dame - het geheel van voorwerpen en boeken die dienen voor de liturgie (misvieringen) - is gespaard gebleven, klinkt het. "Maar de grote schilderijen, dat was onmogelijk", aldus rector Patrick Chauvet van de Notre-Dame.

Videospeler inladen...

De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo liet gisteravond al verstaan dat heel wat kunstwerken en religieuze voorwerpen uit de kathedraal zijn gehaald. Minister van Cultuur Franck Riester plaatste op Twitter beelden van politieagenten die verschillende voorwerpen - zoals gouden kandelaars - wegbrengen. Belangrijke delen van de schat van de Notre-Dame worden nu naar Louvre gebracht. 

(lees verder onder tweet)

Wat met de roosvensters?

De bekende ronde glasramen van de Notre-Dame uit de 12e en de 13e eeuw zijn ongeschonden. Andere glasramen uit de 19e eeuw zouden wel schade hebben opgelopen.

Orgel houdt stand

De Notre-Dame bevat ook verschillende orgels. Nog een meevaller: het hoofdorgel, een 19e-eeuws instrument van Aristide Cavaillé-Coll op basis van een barokorgel uit de 17e eeuw, is relatief gespaard door het vuur.  Organist en orgeldocent Paul De Maeyer bespeelde het orgel twee jaar geleden nog. "Het is enorm groot, met 107 registers en nogal complex om te bedienen," vertelt De Maeyer in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Misschien heeft de orgelkast het bluswater tegengehouden, hoopt Paul De Maeyer, zodat het niet in de pijpen of in de windlade is terechtgekomen. Ook het stof moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Van de hoofdorganist van de Notre-Dame vernam hij wel dat "de structuur bewaard lijkt". Hoe dan ook zal een hersteld orgel anders klinken in een herbouwde kathedraal met een andere akoestiek.

Organist Peter Van de Velde: "Orgel van de Notre-Dame is iets unieks"

Videospeler inladen...

"Het woud van de Notre-Dame" is verloren

De schade aan het gebouw is natuurlijk enorm groot. Het dakgebinte van zo'n 1000 vierkante meter is volledig verloren gegaan, en dat was ook een kunstwerk op zich. Het was een van de oudste dakgebintes in Parijs, daterend uit de 13e eeuw. Voor de balken zijn destijds grote eikenbomen gebruikt, waardoor de structuur wel eens lyrisch "het woud van de Notre-Dame" werd genoemd. Dat is reddeloos verloren gegaan.

De vieringtoren of flèche, uit de 19e eeuw, stortte gisteren in. Tussen het puin is de metalen windhaan gevonden. Die bevat ook enkele relikwieën, waaronder een doorn van de doornenkroon van Jezus Christus en relikwieën van Saint-Denis en Sainte-Geneviève, die de stad en de kathedraal beschermen.  

De twee bekende stompe klokkentorens van de Notre-Dame staan nog wel overeind.

AFP or licensors

Meest gelezen